Focus pe Domeniile Ostrov

Cu ochii pe soiurile de struguri!

  • Drumul către pensiunea NAIADA trece printre vii

Dupa cum bine stiti deja, noi, cei de la RABBIT MEDIA, suntem profesionisti, avem o echipa modesta si plina de oameni de baza. Seful redactiei, de pilda, are masteratul in oenologie. De aceea, ce scriem pe site-urile noastre are informatie corecta, garantata 100%. Ca, poate, mai gresim din cand in cand, asta e inevitabil, normal, nimeni nu e perfect, nu? 🙂 De aceea, in ziua de azi si de maine, vom posta 2 parti ale articolului, ambele vorbind despre vinurile de la OSTROV. Astfel, veti invata, pana la urma, pe ce se axeaza aceasta crama, vinuri rosii sau albe? Pentru ca fiecare crama are specialitatea ei! Haideti sa citim impreuna! 🙂

Drumul către complexul turistic al naiadelor duce prin vii, așa că, de fiecare dată când mă duc la Oana Belu și la Ostrovit, străbat aproape firesc viile. Obiceiul meu (eu zic că e unul bun) este să mă opresc și să mă dau jos din mașină, pentru a vedea cu ochii mei, a bate cu pasul și a cântări, din ochi sau chiar, efectiv, via și strugurii cu mâna, să mă uit dacă sunt afectați – cumva – de ceva boli și molimi (din fericire, nu sunt). Atunci, mă simt frate de cruce (și, mai ales, de sânge) cu via și cu Dionisos.

Mă uit cu ce a fost dată via, dacă e tratată, dacă are mană sau făinare. La Ostrov, vreau să spun că via arată impecabil. Semn că proprietarii locuiesc toată vara și primăvara acolo, strunesc personalul – și se preocupă.

Dar și oamenii care lucrează pe plantații știu ca la carte când a fost stropită ultima oară, ce munci ale viei au fost efectuate pe plantații.

O trecere în revistă a soiurilor de struguri (AMPELOGRAFICĂ) de la DOMENIILE OSTROV (am vrut să o fac de mult!) chiar are ce evalua.

Portofoliul de soiuri este unul destul de larg.

Ar trebuie, firește, să le luăm pe rând.

  • SOIURI CULTIVATE

Varietatea solului, conditiile pedo-climatice, prietenia Dunării, munca și arta producătorilor fac posibila producerea unor varietati de soiuri, a unor calități care, prin caracteristicile și clasificarea lor, vin în folosul iubitorului de vin.
Structură robustă a unui Riesling Italian, savoarea unui Sauvignon Blanc, finețea unui Pinot Gris, popularitatea unei Fetească Albă, echilibrul dat de Feteasca Regală, cunoscand un Muscat Ottonel atractiv, in paralel cu un Cabernet Sauvignon bine structurat, un Merlot interesant, apropiindu-ne de un Pinot Noir încântător sau savurând o Fetească Neagră prietenoasă, descoperim, parcă, o galerie de opere de artă, de tablouri cu peisaje cu nuanțe diferite, culori atractive, atât calde, cât și reci, peisaje linistite, dar și tumultoase, cu structuri și caracteristici complexe, dar si echilibrate, fiecare trasmițând ceva, o idee, un mesaj, o poezie. Toate acestea, prin munca echipei Domeniile Ostrov, pentru ca aceste vinuri să fie cunoscute, să fie prietenoase, atractive, să acopere toate cererile și gusturile iubitorilor de vin, de artă.

  • FETEASCA ALBA

Feteasca Albă este un soi suav, specific/indigen românesc valoros, întrebuințat – mai cu seamă – la cupaje (are un apetit deosebit de a se împrieteni cu celelalte vinuri. Poate fi considerat un soi semi-viguros, care dă – la hectar – o productivitate medie, sensibil la făinare. Strugurii sunt de dimensiuni mici spre medii, semicompacți, de formă cilindrică sau cilindro-conică, cu primele două ramificații mai dezvoltate. Boabele sunt sferice, medii ca dimensiuni, cu pielița verde-galbuie și un conținut dulce și suculent. Dă rezultate bune, deși foarte diferite, în aproape toate zonele țării.

Feteasca REGALA SEC 2012

În viile Domeniilor Ostrov, atinge maturitatea tehnologică pentru producerea vinurilor de calitate la sfârșitul lui septembrie, acumulând un nivel ridicat al zaharurilor și o aciditate nu prea ridicată. Permite obtinerea unor vinuri de nivel calitativ deosebit, de culoare verde-galbuie, cu o concentrație alcoolică destul de ridicată, aciditate medie, extractive și cu un pronuntat caracter floral.

  • FETEASCA REGALA

 Din încrucișarea soiului Fetească Albă cu Grasa rezultă acest minunat soi autohton românesc, care denotă o productivitate medie si mare, relativ rezistent la boli.

Strugurii sunt de dimensiuni medii, compacți, de forma cilidro-conica, uni – sau biaripați. Boabele sunt sferice, medii ca dimensiuni cu o pieliță subțire gaben-verzuie și un conținut dulce, suculent și ușor aromat. În viile Domeniile Ostrov, soiul respectiv atinge maturitatea tehnologică pentru producerea vinurilor de calitate la sfârșitul lui septembrie. Vinurile obtinute au o fructuozitate pronunțată, un echilibru gustativ și un bogat spectru floral.

Va urma! In ziua de maine postam si cea de-a doua parte a articolului!

Echipa RABBIT MEDIA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI:

Hit Counter provided by brochure holders