Nu vrei să îmbătrânești? Bea vin roșu!

Daca beti 2 pahare pe zi (pentru bărbați) și un pahar pe zi (pentru femei), atunci veti descoperi imediat efectul vinului, mai ales al celui roșu sec, respectiv cel asupra inimii și vaselor de sânge. Ba chiar, recent, s-a mai dovedit si ca acesta duce la o crestere a speranței de viață și la prevenirea unor forme de cancer

Printre aceste beneficii magice mentionam si ca: majoreaza elasticitatea vaselor de sânge și colesterolul bun, pastreaza sănătatea creierului și scade riscul de demență, mentine nivelul glicemic normal, ajută la digestie și crește speranța de viață. Previne cancerul, inclusiv cel pulmonar, mamar și de prostată. Antioxidantii sunt baza.

Totusi vinul rosu are cel mai mare efect asupra inimii. Aparatul cardiovascular, inr urma vasodilatației coronariene, care scade riscul de cardiopatii și accidente vasculare, precum și a cantității de vitamina C din compoziție, cu rol antioxidant. Ambele: alcoolul si polifenolii (antioxidanții) incearca sa pastreze tonusul vaselor, cu ajutorului crearii oxidului nitric, ce, iarasi, ajuta la prevenirea aterosclerozei.

„Deși nu este dovedit 100%, vinul roșu are efect de dizolvare a grăsimilor nocive din sânge și contribuie la procesul de aterogeneză, implicat în infarct miocardic, accident vascular etc. Băut în exces, are efect contrar, de depunere a grăsimilor, în special a trigliceridelor”, susține medicul nutriționist și diabetolog Eduard Adamescu.

„Evitați-le pe cele dulci, licoroase. Le puteți bea doar pentru gust, dar efectele benefice nu sunt aceleași”.

Un alt lucru interesant de mentionat este ca resveratrolul din vin are multe trasaturi antiinflamatorii, care duc la menținerea sănătății generale, mai ales ca anumite boli sunt atribuite inflamațiilor. Deși consumul excesiv de alcool este considerat un factor de risc pentru hipertensiune, studiile au demonstrat că maximum două pahare de vin roșu, consumate în timpul meselor, scad presiunea arterială. Datorită efectului de creștere a secreției de insulină și reducere a glicemiei, nutriționiștii recomandă consumul de vin în cantitate moderată celor care suferă de forme ușoare și medii de diabet. Având în compoziție vitamina C și P, vinul are efect vasoprotector, reducând riscul de complicații, precum arteriopatia diabetică.

Resveratrolul, considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut până acum (de 50 de ori mai puternic decât vitamina E și de 20 de ori mai puternic decât vitamina C), este dovedit a fi și un protector eficient împotriva demenței.

Antioxidanții din vinul roșu ar explica de ce speranța de viață a francezilor e mai mare: au o alimentație mai ușoară și cosumă vin în cantități mici”, ne mai spune nutriționistul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: