Vinurile din Provence au fost probabil cele mai cunoscute si populare vinuri din ultima perioada, asta deoarece ofera o posibilitate mare pentru doamne de a se delecta cu ceva racoritor, elegant, feminin si usor. Mai rau decat atat, este un orange wine, de care va voi spune azi, intrucat este un vin cam FITOS, cum el zic eu!

In primul rand ar trebui sa stiti ca a aparut absolut aleatoriu, ca urmare a incercarilor cu vinurile bio si pe cererea din ce in ce mai ridicata de astfel de bauturi. Nu, nu e o portocala! Doamne, de ce va ganditi mereu la asta?

In realitate este un fel de vin alb, dar vinificat in rosu. Crazy as fuck, nu? Mai pe scur,t strugurii sunt lasati sa fermenteze inclusiv cu coaja pentru o perioada mai indelugata de timp. Cand observa ca e totu fermentat cum trebuie, ele incep sa prinda o culoare tulbure, putin portocalie, s cu un gust destul de puternic, ca un rosu.

Liliac a fost prima crama din tara noastra care a avut curajul de a introduce pe piata orangewine.

Tot ei au bagat pe piata la sfarsitul lui septembrie 2015, prima colectie de astfel de vinuri de la noi din tara. Deci, o adevarata premiera.

“Orange wine-ul se adreseaza curiosilor si oamenilor care vor sa incerce lucruri noi, care merg pe ideea de vin bio. Este un risc, insa destul de riscant din punct de vedere economic a fost si atunci cand am inceput sa producem Nectarul, pentru ca din 100 kg de struguri se fac 10 litri de vin, pe care trebuie sa-l vinzi la un pret destul de mare.”, ne explica Simona Mardale, Sales & Marketing Director al Cramei Liliac.

Producatorul a introdus 2.000 de sticle pentru consumatori in 2015, iar in 2016  a introdus, chiar, la un spumant, avand o gama destul de larga compusa din 350.000 de sticle pe an:

“Orange wine a aparut din greseala de cativa ani in lumea vinurilor. S-a constatat ca, incercand sa faci un vin fara conditionare chimica, ajungi sa tii foarte mult mustul in contact cu vasca, poate sta chiar 6-8 ani in fermentatie. E o mare problema ca miroase foarte rau si imparte lumea in doua categorii: unii spui “wow”, miroase groaznic, si altii care il considera deosebit si interesant. Cu siguranta in bucataria moleculara i se va gasi o intrebuintare ”, ne-a mai zis Rudolf Krizan, oenologul cramei Liliac.

Acesta este realizat din boabe de struguri Chardonnay, iar oenologul a vorbit despre el ca un fel de soi EXTRATERESTRU. De ce? Pentru ca este un vin nefiltrat, care seamana mult cu un vin de casa. Si nu poate rezista mai mult de 6 luni. E imperativ ca acest tip de vin sa stea la rece cat mai mult timp, fiind viu si pastrand micro-organisme in continutul sau.