Berea artizanală la putere

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

De ce spunem ca berea artizala este la putere? Pai, hai, in primul rand, sa va dovedesc printr-un fapt practic. Azi, daca ne ducem la aproape orice local gasim, pe langa berile industriale, si pe cele artizanale. Insa, nu acesta era si cazul acum cativa ani. Asta pentru ca patronii au vazut potentialul diversificarii ofertelor lor propriilor clienti. Mai mult decat atat, sunt persoane carora le place sa sustina producatorii locali, cum sunt si eu, de pilda. In acelasi timp, cum era si de asteptat, localurile specializate doar pe beri artizanale au crescut si ele in numar. 

Craft beer (cum este numit in engleza) inseamna ca berea este realizata dupa “mintea” proprietarului, unica, deci, si fabricata doar in numar mic, oricum, mai putin de 5 mii de hectolitri pe an. Iar domnul Banescu, unul dintre patronii Zaganului, ne ofera si un motiv foarte bun, de ce sa bei bere artizanala, pentru ca este facuta din “pasiune”:

Ce e cel mai important in realizarea berii? Tot el ne ofera raspunsurile:, „unde se creează magia şi drojdia îşi face treaba transformând zaharurile în CO2 şi alcool”. Cele două etape sunt fermentarea primară şi maturarea. Perioada de fermentare durează „până la o săptămână”, în schimb maturarea poate dura şi un an. „Există în lume beri maturate în butoaie de lemn o perioadă lungă de timp”, a mai mentionat Bănescu.

Producatori de bere artizanala

Stiti cum se zice, uneori calitatea bate cantitatea:

„Artizanul are producţia mică. Dacă fac milioane de hectolitri şi schimb doar eticheta, nu e nimic artizanal în asta. […] Un produs artizanal trebuie să fie de calitate, iar în realizarea lui să nu se folosească enzime, acceleratori, stabilizatori sau astfel de lucruri care pot să accelereze procesul de fermentaţie”, ne mai explica Arnaud Dussaix, patronul microberăriei Sikaru.

Deci, berea de tip artizanala este si mai curata. Asa se face ca nu numai in Europa a prins, dar in S.U.A. a devenit un fel de Marilyn Monroe, dovada ca acolo s-au construit mai mult de 4.600 de microberării, un numar ce depaseste cele de acum 1 secol si jumate. Ba chiar, daca v-as spune ca acestea au o bucata de cascaval destul de mare din piata, respectiv 12% din total, m-ati crede? Studiile confirma, nu eu! Este un fenomen care a cuprins toata lumea, ca o ciuma (dar in sensul bun al cuvantului, sa spunem), datorita faptului ca cererea este mare. Oamenii vor!

Nu a durat mult pana ce si România a devenit un centru de beri artizanale: microberăriile au inceput sa se construiasca frenetic, dovada diversificarea lor in culori şi arome de la an la an. Ultimele studii confirma ca intr-o perioada de doar 7 ani, de la 0 microberării construite in 2010, acum s-a ajuns la minimum 15 în 2016, si deja alte 3 se afla pe lista anul acesta.

Din 30 cate fabrici de bere se afla la noi in tara, 15 reprezinta microberăriile. Desi, Marius Mircea, directorul executiv al Clinicii de Bere, nu este chiar de aceeasi parere, mai avem de lucrat in Romania, la capitolul craft  beer: „din simplul motiv că există prea puţini producători locali, care să poată genera o mişcare relevantă în domeniu. Cele mai multe microberării sunt în Bucureşti, dar în afară de Zăganu, au producţii foarte micii şi realizează doar beri speciale, mai greu accesibile pentru un public mai larg”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: