De ce vânzarea grâului din Franța este tot mai proastă

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Franta in declin! Economia ei pare sa fie afectata puternic in exporturile de grau ale Frantei, Rusia si Ucraina profitand de aceasta noua slabiciune a ei. Prima inregistreaza un record de 4,7 mil de tone de grau exportate, pe cand cea de-a doua o crestere de 24% pentru anul 2016, fata de anul precedent! Franta a pregonizat ca exporturile ei de grau se vor reduc pana la 18,79 mil de tone pentru anul 2015-2016 si asa a si fost, care a inseamnat 3,2% mai putin decat in anul precedent. Motivul principal sunt stocurilor mondiale care s-au majorat, dar şi a deprecierii monedelor marilor cultivatori, ca Rusia, Ucraina şi Australia, dand la un pret mai mic graul.

Pe de alta parte, o alta cauza este cresterea productiei pentru alti importatori importanti de grau. Un astfel de exemplu este si Maroc, care este al doilea cel mai mare cumparat de grâu de la francezi. De altfel, nu toti au fost la fel de norocosi ca statul din Nord-Estul Africii. De pilda, Egiptulsi-a redus importul de grau cu 5,2%, ceea ce inseamna doar 10,5 milioane tone in aceeasi perioada. Desi, tara care a dat lumii o mare cultura a avut cea mai mare cultura din ultimii opt ani.

„Cererea nu este suficientă pentru a absorbi oferta abundentă”, a mai mentionat un economist. 

De asemenea, sa nu uitam ca si monedele Ucrainei şi Rusiei s-au depreciat cu pana la 40% in 2016, fata de 13% cat a inregistrat euro. „Atât rubla, cât şi hryvna au fost foarte slabe în ultimele 12 luni, astfel că un cultivator din aceste state este plătit relativ bine în moneda locală.

În plus, există mult mai puţine spaţii de stocare în acele ţări, astfel că mulţi fermieri pur şi simplu vând grâul direct de pe combină şi iau ce pot pentru recoltele lor. Aceasta face regiunea deosebit de activă în special la începutul sezonului”, a explcat un brokerul de cereale.

Tot la inceputul lui 2015 un economist important mentiona ca, tot studiind si studiing bursa, recoltele si consumurile (trading mondial), acesta si-a dat seama ca, numai in 2015, majorarea de prețuri a fost de 1%-2% la grâu, comparativ cu cele din anul precedent. De altfel, porumbul avusese si el o crestere in 2016 de 3-4%, in raport cu aceeasi perioada.

Bursa Româna de Mărfuri, Divizia de Cereale, cotațiile la cereale și derivate cereale valabile în săptămâna 38 din 2015, a mentionat ca grâul de panificație se comercializa la un pret de 167 euro tona, pe cand porumbul calitatea I cu numai 152 euro tona, in Port Constanța, FOB Marea Neagră. Acest lucru inseamna cu 5 euro mai jos decat pretul de la Odessa, Ucraina, iar, in privinta grâului, la aceeasi calitate, la fel. In Mama rusie, totusi, prețul a fost constant, cu cinci euro mai putin pentru grâu, insa 4 euro mai mare pentru porumb calitatea intai, pe cand in Franta, este exact invers, in comparatie cu Romania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: