De ce vinurile vă pot provoca dureri de cap
Bei un vin si, in loc sa te relaxezi, iti dai seama ca te apuca o durere puternica de cap? Nu e problema, nu e ceva grav, ba chiar, uneori “normal”, in sensul in care “vina” apartine vinului. Asa ca, sunt 3 principale cauze pentru aceasta durere: taninurile, zaharul sau histaminele. Haideti sa trecem prin ele si sa vedem, impreuna care este treaba.
-
1. Taninurile
Taninurile ar putea fi o cauza, ei reprezinta compuşi naturali, ce se gasesc in cojii de struguri, seminţe sau tulpini. Unul dintre semnele ca beti un vin taninos este sentimentul ca bautura iti face gura punga, iar efectul lor este inevitabil, daca vinul este rosu. In schimb, nu toti primim durerile de cap.
Sunt considerati, ba chiar, naturali, dupa cum spuneam, pentru ca au efect antioxidant. Totusi, exista un mod usor pentru a vedea daca taninurile va produc durerea de cap. Dupa ce ati baut vinul rosu, faceti astfel: faceti-va un ceai negru si infuzati plicutelul de ceai intre 5-10 min (ceaiul respectiv continute multi tanini). Daca, dupa ce ati baut ceaiul, va luat durerea de cap, atunci e de recomandat sa nu beti foarte des acest tip de vin.
De altfel, durerea de cap se poate datoria si combinatiei “mortale” de zahar + alcool. Daca nu beti suficienta apa (dupa cum bine stiti, pentru a procesa mai rapid alcoolul, e nevoie sa beti multe lichide), atunci corpul o sa inceapa sa-si ia necesarul din alte parti ale organismului, chiar si din creier. Dupa ce corpul nu mai are de unde sa ia apa din cap, incepe durerea de cap.
Solutia este simpla: incercati sa nu mai beti asa mult vinuri dulci sau albe, demiseci. Cel mai recomandat in acest caz este un vin sec. Uneori, dupa ce bei apa durerea de cap se poate sa se opreasca, desi nu este garantat 100% acest lucru. Vinurile ieftine nu vi le recomand, de asemeni, pentru ca producatorii, pentru a avea costuri mai mici, introduc mult zahar in procesul fermentatiei, ca sa creasca procentajul de alcool (desigur ca nu toti fac asta, dar majoritatea, da).
-
3. Histaminele
Aceasta substanta intra in actiune in momentul in care avem o reactie alergica si produc diferite probleme, precum: nas curgător, ochi uscaţi şi durere de cap. Ultimele studii au mai dovedit si ca alimentele maturate, alaturi de vinul rosu (care si el poate fi maturat, numti si “baricat”) provoaca eliberarea histaminelor, de unde apar, astfel, si sus-mentionatele simptome. Solutia aici e cea mai simpla: inghiti un blocant de histamina inainte de a incepe sa beti.
Gata! Asta e! Sper ca v-a placut articolul nostru si va mai asteptam si zilele urmatoare cu si mai multe stiri/articole din domeniu! Aveti grija, mai ales, de sanatatea voastra!