PRODUCĂTORII DE FRUCTE ȘI LEGUME primesc încă un sprijin financiar!

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Guvernul tocmai a trecut Hotărârea referitoare la sprijinul financiar pentru organizațiile de producători şi alte forme asociative pentru comercializare din domeniul fructelor şi legumelor.

Astfel, legea formeaza cadrul legal in care sa se aplice sprijinul financiar catre organizațiile de producători şi a alte forme asociative pentru comercializare din sus-mentionatul domeniu, sursa bugetului fiind Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), ca urmare a schimbariilegislaţiei UE în acest sector. Totodata, tot aici sunt incluse si modificarea unor atribuţii ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), dar şi cele ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Fermierii care doresc sa acceseze aceasta foram de ajutor trebuie să aibă aprobat un program operaţional. Aceste programe operationale au o perioada de cel putin 3 ani si cel mult 5 ani.

Sprijinul venind de la UE va fi la acelasi nivel cu valoarea contribuțiilor financiare ale membrilor ori ale organizației de producători plătite efectiv, dar fara a depasi 50% din valoarea reală a cheltuielilor suportate de organizația de producători, potrivit specificarilor programului.

Sprijinul financiar comunitar este stabilit la cel putin 4,1% din valoarea producției comercializate (VPC) a fiecărei organizații de producători, pragul insa poate fi mai mare daca se indeplinesc anumite conditii. Procentul de 4,1% din VPC poate fi majorat la 4,6% din VPC în cazul organizațiilor de producători şi la 4,7% din VPC în cazul altor forme asociative pentru comercializare, insa numai daca suma ce depășește 4,1% din VPC este stabilita măsurilor de prevenire şi gestionare a crizelor.

De asemenea:

  • Organizațiile de producători recunoscute până la data intrării în vigoare a hotarii actuale îşi mentin recunoașterea şi pot avea chiar si prevederile acesteia, daca se respecta obligațiile asumate la data recunoașterii.
  • Organizațiile de producători care au un program operaţional aprobat înainte de data intrării în vigoare a actualei hotărâri solicită în scris la centrele județene ale APIA, până la data de 1 noiembrie 2017, după caz continuarea/ modificarea/ înlocuirea programului operaţional pentru a beneficia de prevederile hotărârii.
  • Prevederile sunt inclusiv si pentru programele operaţionale trimise spre aprobare pentru care nu a fost finalizată procedura de aprobare până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: