BEREA ANTICĂ

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Initial, pana la inceputul secolului XX se credea ca prima bere fusese facute de Egipteni, insa niste sapaturi arheologice aveau sa descopere ceva, ce avea sa socheze pe multi. Cea dintai reteta de bere a fost facuta de sumerieni, nu egipteni. 

Totusi, daca stam si ne gandim putin mai atenti, vedem ca acesta nu este un lucru atat de “surprinzator” pe cum am putea crede. Se stia deja ca egiptenii au preluat foarte multe de la civilizatiile mesopotamiene (intrucat babilonienii au fost cei care au revolutionat agricultura, din toate punctele de vedere, si nu numai in acest domeniu; dar si pentru ca egiptenii erau fascinati de civilizatia lor, le-au asimilat cultura).

Dovezi clare in acest sens sunt aracul si orzul utilizate la templul de la Lagash indica ca sumerienii au fost primii berari. Totodata, de la palatul din Mari, oraş aflat pe malul Eufratului, au mai fost scoasesi tablete cu scriere cuneiforma, care vorbesc despre elementele folosite de acestia pentru fabricarea bauturii.

Cunefoirmele de pe tablita vorbesc despre ingredientele folosite la fabricarea berii

Mai mult, sigiliul din situl arheologic de la Tepe Gawra (Irak) de acum 6 mii de ani, dovedeste ca berea era o bautura foarte raspandita, iar, ca atare, fiecare persoane avea posibilitatea de a o consuma. Ba chiar, cei care o fabricau erau tratati ca niste nobili, facerea ei era rasplatita în vite, orz sau pământ. Uneori, berea era folosita ca un mod de plata, pentru diversi muncitori, ori, daca nu, puteau primi cele necesare pentru a si-o procura personala. Conceptul real de berarie apare prima data in Tell Hadidi (Siria), in jurul secolului XV î. Hr.

În Egipt, pe de alta parte, se cunostea de existenta berii inca din mileniile VI-IV î.Hr (cel putin daca ne luam dupa texte). Mai exact, in locatiile Abadiyeh şi Naqada unde urme de sedimente de bere au fost lasate intr-un vas. Istorii greci pusesera marca “de primi berari” pe seama egiptenilor, Strabon fiind unul dintre cei care vorbesc despre aceasta ca fiind consumata foarte des in Alexandria. De altfel, egiptenii insasi credeau ca reteta berii le fusesera daruita de zeul lor, Osiris, de asta fiind si o bautura folosita in alimentatia zilnică a lor, deoarece ii ajuta sa se racoreasca. Un alt motiv pentru acest consum era si lipsa posibilitatilor de a face vin, pentru ca vita-de-vie nu putea fi recoltata. Pana si Faraonul consuma bere si era utilizata in toate procesiunile religioase, alaturi de ofrandele traditionale pe care le mai aduceau zeilor.

Berea era consumata si de multe alte civilizatii, in mare parte de cei din Orientul Apropiat sau, chiar, si de triburile din America.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: