Ținuturi ale BERII
Trebuie sa stiti, ca lucrurile in atinchitate, in privinta alcoolului erau diferite, asa ca, ne-am gandit noi, sa facem un articol cu o mica descrierea geografica a berii. Azi, dupa cum bine stiti, datorita globalizarii si extinderii regimului politic democratic in lume, s-a ajuns ca firmele sa-si distribuie produsele prin toata lumea. La un moment dat, parca nici nu mai sti (si e si greu sa afli) originea ei (intrucat procesul de productie a produsului este indelungat).
In schimb, in antichitate, singura distanta era cea între aria producătoare şi consumatoare de vin, dar si, respectiv, spatiul exclusiv rezervat berii şi altor băuturi fermentate din cereale. Desigur ca la capitolul distilate stamosii nostri nu prea aveau idee ce e aia, nu cel putin in Asia Mica si zona popoarelor cu iesire la Marea Mediterana.
Astfel, ajungem si la piesa esentiala a acestui articol: berea şi vinul sunt doua bauturi care s-au aflat in concurenta permanenta in antichitate, de fapt, ele erau considerate egale (din punct de vedere al consumului). Ce trebuie sa aveti bine in cap sunt doua locuri: Mesopotamia şi Egiptul. Prima este considerata de arheologi si istorici drept inventatoarea berii, acolo s-au descoperit primele urme a unei anumite retete de bere. O bautura fermentată din doua elemente de baza: orz şi hamei. Indo-europenii care au venit in Peninsula Balcanica in cunoscutele migratii ale acestora (cea mai mare este cea din mileniul al 3 lea i.Hr., despre care si vorbim acum, de altfel) nu avea habar de “bere”, dar nici “vinul”. Pai si atunci ce consumau, ma? Pai, mierea fermentată! Da, stiu, pare ciudat, nu? Dar se pare ca induce o stare de euforie alcoolică şi sărbătorească, priviti-l ca un inlocuitor al berii, daca vreti.
Cuvantul “vin” din limba greaca, (w)oinos, este nu unul de origine indo-europeană, cum s-ar crede la o prima vedere, ci, dimpotriva, apartine unor civilizatii care traiau pe aceleasi meleaguri, dar inainte de greci-greci pe care-i cunoastem noi azi, eleni adica.