Afaceri profitabile cu pensiuni turistice
Regiunea Nord-Vest a Romaniei, in care este inclus, desigur, si judetul Salaj, este probabil unul dintre cele mai bune locuri in care ai putea incepe o pensiune turistica. De ce? Doar uitati-va si o sa vedeti singuri: o zona incredibil de frumoasa, prin peisajele ei unice, resurse hidrominerale si termale, multe vestigii si monumente istorice, obiective religioase si culturale, alaturi de alte manifestari etnografice.
Un singur exemplu elocvent: Fodor Mariana Lacramioara din comuna Napradea, judetul Salaj, si-a dat seama ca nu ar avea pic de concurenta in zona ei, intrucat nu era construita pe cativa zeci de kilometri nicio pensiune turistica, asa ca a construit ea una. NU oricum, ci cu ajutorul subventiilor europene pentru business-urile din agroturism. Proiectul ei de finantare a avut o valoare de cam 82.000 euro si a fost folosit in iunie 2014.
Ca sa nu mai vorbim de inca un fapt bine cunoscut, anume ca regiunile montane din Romania au tot ce le trebuie de la bun inceput pentru a-ti incepe o astfel de afacere. Adica, posibilitati de dezvoltare a spatiului rural, intrucat exista un patrimoniul natural si cultural anumit (caracteristici particulare si inca bogate!), respectiv: arii naturale intinse, mostenire culturala mai mult decat destula, precum si ospitalitatea locuitorilor din mediul rural.
Alt exemplu: Antreprenorii din familia Tanase, care a pornit in minte cu ideea de a folosi peisajele superbe din Romania si de a populariza traditiile din zona Tisaului, a decis construirea unei pensiuni agroturistice in comuna Tisau, judetul Buzau. Proiectul gandit de ea a fost cel de a combina activitatilor agricole din cadrul gospodariei familiei cu cele turistice specifice si crearea de noi locuri de munca.
Familia Zamfir s-a folosit, de asemeni, de subventiile europene pentru infiintarea unei pensiuni turistice. Chiar daca mai greu, in 2011 acestia au reusit, in sfrasit, sa-si puna in practica planurile. Pensiunea se numeste “Valea Sipotului” si se afla la doar cativa kilometri de statiunea Sinaia, avand la indemana o suprafata ce depaseste 30 de mii de mp si cu un drum ce da pe Drumul National 71 (drumul de la Targoviste la Sinaia).
Deocamdata, mai sunt si alte persoane care au resuti sa obtine de 2 ori fonduri europene, in 2 domenii diferite. Cazul lui Ungurenus Mihail din comunca Corbi, judetul Arges, care avea deja o plantatie pomicola construita din subventii europene in cadrul PNDR 2007-2013, ca mai apoi sa ia fonduri europene (inca o data) si sa infiinteze pensiunea turistica din Valea Raului Doamnei.