Dotările moderne ale Armatei Române
Ce a mai fost la parada de 1 decembrie? De fapt, ce se ascunde in spatele unei parade militare? Desfasurare de forta. Tara arata ce are mai bun in acel moment ca forta militara, ca atare, la parada de anul acesta au fost cam 3.500 de militari cu 350 de mijloace tehnice. Am prezentat aici dotarile principale moderne ale armatei romane.
- Blindatul Uro Vamtac
Autovehiculul blindat pentru operaţii speciale URO VAMTAC folosit pentru luptă mobil, al Forţelor Terestre inca din anul 2007. Categoria de autovehicule militare de clasă medie care, dar blindată, buna pentru teatrele de operaţii şi în ţară pentru ducerea la capat a unor condiţii de izolare, precum şi în medii ostile, alaturi de transportarea trupelor în condiţii potrivite.
2. TRANSPORTOARELE PIRANHA III C
La parada 10 dintre aceste transportoare Piranha III C au fost prezentate. Transportorul blindat de trupe Piranha III C reprezinta un autovehicul de luptă blindat pe roţi, facand parte din batalioanele de infanterie din Forţele Terestre.
Transportoarele blindate de trupe Piranha III C se gasesc in Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab” şi utilizate la orice misiuni care trebuie indeplinite de către Brigada Multinațională de Sud-Est de la Craiova.
3. TRANSPORTOARELE 8X8 PIRANHA V
Este un transportor care nu numai transmite trupele pe campul de lupta, dar ofera si guri de foc în misiuni de luptă, puncte de comandă mobile, aruncătoare de calibre mari, tractoare de evacuare – reparaţii, vehicule de evacuare medicală, vehicule de cercetare CBRN, avand o protecţie foarte ridicata, in aceste cazuri. Poate transporta si multe tipuri de arme.
4. TANCUL TR 85 M 1 „BIZONUL”
Tancul “Bizonul” are o putere de foc mare, ofera protecţie a forţei şi manevrabilitate în câmpul tactic, in orice moment de deplasare al zilei. Tancul a fost modernizat si este o varianta a unui tanc rus, o varianta autohtona, de categorie mijlocie, folosit de un echipaj de 4 militari.
5. SISTEMUL DE ARTILERIE AERIANĂ GEPARD
Sistemul de artilerie antiaeriană GEPARD are o foarte important, in masura in care acesta distruge avioanele şi elicopterele care atacă prin surprindere, la joasă înălţime, precum şi împotriva blindatelor. Are mobilităte mare şi poate trage foarte rapid, ceea ce asigura protecţia în câmpul de luptă, mai ales unităţilor blindate.
De asemenea, este echipat si cu un radar de cercetare, cu o rază de acţiune de 15 kilometri, fiind folosit chiar si in mişcare, cu o preculcrare rapida a informatiilor captate. Acesta identifica imediat inamicii si radarul de urmărire transmite informatiile privind tinta sistemului de conducere a focului indreptand automat armamentul din dotare spre ţintă.
AVIOANE SI ELICOPETERE:
- F16
Forțele Aeriene Române au vrut sa arate proaspata lor achizitie, anume avioanele multirol, F16. Acestea au fost cele 3 aeronave multirol F-16 Fighting Falcon. Dupa antrenamentul realizat la Baza Aeriană 5 Monte Real din Portugalia au venit si in Romania.
A fost realizat în mai mult de 4.500 de exemplare si e in dotarea a 27 de state (10 fiind membre NATO), în 80 de baze aeriene, adica multe echipamentele, piesele de schimb și servicii de sprijin logistic, cu cheltuieli de întreținere modeste.
2. Mig 21 Lancer
Cu aeronavele MIG-21 LanceR a avut multe exerciţii şi misiuni în comun cu detașamente din ţări membre NATO, pentru asigurarea stabilităţii şi securităţii regionale. Este un avion de vanatoare produs de URSS intre anii 1959-1985.
3. IAR 99 Șoim
IAR-99 este cel dintai avion reactiv proiectat şi produs in totalitate în România, şi este destinat formării şi pregătirii piloţilor. Doar un avion monomotor de şcoală şi antrenament, insa care poate duce la capat si misiuni de atac la sol, interceptare şi nimicire a ţintelor aeriene, la înălţimi medii şi mici, recunoaştere şi cercetare aeriană. Acesta este un model modernizat.
4. C-10 Hercules
C-130 HERCULES este un avion de transport tactic, pentru sustinerea trupelor prin executarea de misiuni de suport logistic, desant aerian şi evacuare medicală. Poate transporta pe distanţe medii şi lungi, şi a fost în perioada contemporana – mijloc de susţinere a trupelor proprii aflate în teatrele de operaţii, intervenţie şi ajutor în conditii de calamităţi naturale – cel mai folosit.
5. C-27J Spartan
C-27J Spartan este in dotarea fortelor armate inca din 2010 si e tot de transport, pe dimensiuni medii, cu posibilitate manevrieră şi tactică superioară. Deja au fost folosite pentru misiuni de evacuare medicală sau de evacuare a civililor din zone de conflict, transport personal şi materiale în/din teatrele de operaţii, exerciţii naţionale şi multinaţionale, zboruri demonstrative şi de antrenament.
6. Elicopter IAR PUMA
TOT o varianta modernizata a SOCAT (Sistem Optronic de Cercetare și Anti-Tanc), elicopterele IAR 330 PUMA fiind elicopterele de atac, pentru lupte antitanc.