Un nou război cibernetic la orizont

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Banca Naţională a României (BNR) face tot ce-i sta in putinta pentru a inaltura orice atac cibernetic, de asemeni, cu ajutorul autorităţilor, a afirmat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, saptamana trecuta, la o conferinţa naţionala despre securitatea cibernetica organizată de instituţie.

„Banca Naţională a României depune, împreună cu autorităţile statului, eforturi pentru a face faţă atacurilor cibernetice potenţiale. Raportarea noastră este că trebuie să ne dezvoltăm şi sistemele noastre interne, dar cel mai bine este să lucrăm cu autorităţile statului specializate. Pentru gestionarea riscurilor, avem nevoie de planuri adecvate de prevenire a atacurilor cibernetice şi de răspuns rapid în cazul producerii unor evenimente nedorite”, a mentionat Mugur Isărescu.

„În contextul ultimelor patru atacuri cibernetice, mulţi vorbesc de un adevărat război cibernetic în desfăşurare. Nu este exclusă apariţia unei crize la nivel global, greu de prevăzut, cu impact şi în ţara noastră”, a mai spus guvernatorul BNR.

Guvernatorul BNR a mai declarat si ca, in acest moment, au loc procese pentru cresterea puterii sistemelor de protecţie impotriva atacurilor din mediul digital, in cazul tuturor băncilor centrale, fiind, astfel, mai performante decat inainte. Dar diversitatea domeniilor in care activeaza bancile azi ii pune, inca, probleme.

„Pe măsură ce spaţiul cibernetic se extinde, ameninţările cibernetice care se diversifică devin tot mai sofisticate. Serviciile legate de sectorul de informare şi comunicare, alături de piaţa financiară, sistemele de transport, sistemele de sănătate, sistemele de sprijin pentru apă şi hrană, alte diverse industrii: energia, sunt interconectate şi interdependente, ceea ce ne creşte însă gradul de expunere la atacuri cibernetice”, a spus Mugur Isarescu.

Isarescu a mai mentionat si riscul ca rezilienţa sistemelor tehnologice din România sa fie redusa (desi, asta nu numai la noi):

„Specialiştii din domeniu atrag atenţia că trebuie să accelerăm adaptarea la noile realităţi. Chiar la noi, în România, se subliniază faptul că există riscul ca rezilienţa sistemelor noastre să fie diminuată semnificativ, alături de capacitatea instituţiilor publice şi private de a acţiona inteligent şi de a proiecta interesele naţionale la nivel internaţional”, a mai spus Isărescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: