Nu mai există legea neutralității internetului
Comisia Federală americană a Comunicaţiilor (FCC) a abrogat, in urma voturilor membrilor, legii neutralitatii. Aceasta lege oferea un tratament egal al fluxurilor de date ale operatorilor. Conceptul prevede acelasi lucru si in cazul conţinuturilor postarilor online pe reţele, respectiv tratament egal, fără discriminare.
In acest sens, exista argumente pro si contra pentru Legea Neutralitatii Internetului. Aceasta stabilea, de pilda, ca niciun furnizor de acces la Internet (FAI) să nu transporte fluxuri video, avand un serviciu cu internet mai rapid, fata de un altul (care nu ar avea).
Totodata, legea nu te lasa sa accesezi cateva site-uri sau un specific conţinut. In practica, net neutrality inseamna ca un furnizor de internet nu putea pretinde un pret mai mare decat un alt furnizor de net, pentru ca tie sa ti se incarce mai rapid paginile accesate de tine.
Acuma, din moment ce conceptul a fost sters si nu se mai aplica, acest lucru ar putea duce la un mediu web cu doua viteze, o piata cu discrepante mari intre pretul pentru viteza internetului si conţinutului a unui furnizor, fata de un altul – un atac puternic impotriva libertatii de exprimare.
De asemenea, o consecinta directa, inainte de abrogarea legii, era cresterea unor “pestisori” de pe piata să crească, din moment ce aveau un tratament egal cu jucatorii principali, putand ajunge si ei aproape de nivelul lor fara sa faca investitii majore.
Acuma, Parlamentul European va dori sa proteje legea neutralitatii internetului in regiunea sa, pentru a nu avea acelasi destin ca SUA.