Subvenții pentru investitorii privați din sectorul energiei curate
“Verde” este noul trend in Europa sau, mai exact, in Uniunea Europeana. Asta ne da de inteles Acordul de la Paris, care le arata clar tuturor investitorilor publici și privați, că urmeaza sa aiba loc tranzitia la sectorul energiei curate. Astfel, Comisia Europeană a decis sa inceapa aplicarea reformelor pentru ca, mai apoi, sa poata oferi stimulentele potrivite pentru domeniul financiar si, deci, de a promova tranziția verde.
Modificarea și creșterea corecta a investițiilor in privat sunt cele mai importante in evitarea stoparii infrastructurii combustibililor fosili și a activelor cu emisii mari de carbon; dar și pentru indeplinirea scopurilor referitoare la acordul de la Paris pana in 2030. Scaderea anuala a investitiilor este de circa 179 de miliarde de euro, adica insuficient pentru ca sectorul public sa reziste singur fara investitiile acestea, de aceea, s-a concentrat foarte mult, in anii acestia, pe investitiilor din acest ultim sector.
Pentru a avea mai multi investitori privati trebuie să se creeze cadrul si imboldurile specifice acestora, ca sa se obtina fondurile pentru sus-mentionatele proiecte, precum infrastructura cu emisii reduse de carbon, eficient din punct de vedere energetic.
Prin Uniunea Piețelor de Capital, Uniunea Europeana va ocupa primul loc in modificarile ce vor urma din industria financiară globală.
„Vom crea oportunități largi pentru investitori și vom ajuta cetățenii UE care doresc să-si direcționeze economiile către societățile si sectoarele mai ecologice și mai responsabile din punct de vedere social. Acest lucru va contribui, de asemenea, la poziționarea Europei – și a efortului nostru financiar – ca destinație principală și sursă de investiții în dezvoltarea tehnologiei sectorului verde.”