TOP FIVE la GAUDEAMUS 2017

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

 (văzute, unele citite din scoarță în scoarță, altele parcurse, unele avute/posedate îndelung, altele doar râvniteJ!)

  1. ȘTEFĂNESCU, EMINESCU-POEM CU POEM

Cu o parafraza la o emisiune sportivă, Alex. Ștefănescu vrea să ne explice, după ce ne-a explicat LUCEAFĂRUL, și alte poeme. Să ne le reinterpreteze. M-a convins de la interpretarea personală a poemului LUCEAFĂRUL. Cartea de anul acesta/recentă nu face decât să întărească această impresie. De altfel, am avut posibilitatea să o citesc, ca și alți lectori, în diferite episoade, încă înainte de apariție.

  1. ERIC EMMANUEL SCHMITT, ADOLF H. DOUĂ VIEȚI

După ce m-am încălzit cu alte două cărție ale lui Schmitt, pot să spun că mă aștept la orice. Adolf Hitler se pretează la o vastă interpretare, ca orice personaj suculent al istoriei. Și tentația ucroniei este foarte mare.

  1. GABRIEL LIICEANU, CONTINENTELE INSOMNIEI

Nu este cea mai bună carte semnată Liiceanu, dar…Când vă este dor, puteți să vă împrospătați amintirea. Se cunoaște când filozoful se scoboară din turnul să de fildeș/meditație, direct în arena plebeie a literaturii personale…:)

  1. CLAUDIU KOMARTIN, O ARTĂ MURIBUNDĂ la Editura CARTIER.

Nu am cartea. Cel puțin nu încă. Dar ea poate fi găsită sub formă de carte recitată, acum pe YOUTUBE. În privința artei/și a artei poeziei, n-aș fi atât de sceptic: arta nu este chiar muribundă/ și nici poezia, în speță. Deși nu o duce, întotdeauna, foarte bine. Operă originală.

  1. GEO BOGZA, POEMUL INVECTIVĂ. (Editura VINEA)

Poemele sunt bune, și acum, la (vreo) șase-șapte decenii după ce au fost scrise. Au po remarcabilă prospețime. Și dețin, fără îndoială, tușa unui mare poet și a unui mare scriitor. Care s-a luat la trântă cu reformarea poeziei. Este vorba de reeditare, nu de o operă în primă audiție/apariție.?

DE REFERINȚĂ:

 

6.) DINU FLĂMÂND la editura ȘCOALA ARDELEANĂ, cu STARE DE ASEDIU, ediția a doua, cu o prefață de Mircea Martin (de altfel, criticul de la UNIVERSITAS a și vorbit la lansare);

7.) ANA BLANDIANA, ISTORIA CA VIITOR

Ana Blandiana este, totuși, Ana Blandiana.

8.) RADU VANCU, ZODIA CANCERULUI

Radu Vancu ARE, din ce în ce mai multe șanse să se impunăJ

9.) RENE GUENON, SCRIERI PENTRU REGNABIT

Niciun gânditor creștin/și/sau musulman nu a avut o popularitate și, în același timp, o notorietate mai mare, în Secolul XX…

10.) GABRIEL GARCIA MARQUEZ, CĂLĂTORIND PRIN EUROPA DE EST

Chiar și rămășițele (ne)pământești ale operei încep să pară interesante și să sclipească.:)

11.) NICHOLAS LENGLEY DU FRESNOY, ISTORIA FILOSOFIEI HERMETICE

O carate spectaculoasă, chiar dacă este (doar)/mai mult o istorie a adepților științelor hermetice/a căutătorilor de aur (fie el și filozofal)

12.) ROBERT AMBELAIN, ADAM, ZEUL ROȘU, la Nemira

Pentru perspectivă, o perspectivă nouă asupra omului nou, arhetipal, a primului om. Adam este, generic, noi-toți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: