Wizz Air – pregătit să preia conducerea pe piața locală
József Váradi, CEO al transportatorului Wizz Air, a opiniat ca noua decizie de a organiza angajaţii în sindicate nu este o idee atat de buna, sustinandu-si argumentul pe baza unei analogii cu intreprinderea de stat Tarom. Argumentul principal este ca decizia a fost luata doar din cauza faptului ca lucrurile nu merg “asa bine” pe acolo.
„Uitaţi-vă la Tarom. Piloţii poate că se simt mulţumiţi acolo pentru că fac parte dintr-un sindicat, dar cu tot respectul, este doar o chestiune de timp până când Tarom va dispărea de pe piaţă. Tarom este compania aeriană naţională de aici şi are o cotă de piaţă de doar 15%, iar Blue Air, Wizz Air sunt companii mai mari, iar Ryanair începe să devină o companie tot mai mare în România. Cu un sindicat poate câştigi pe termen foarte scurt, dar pierzi pe termen lung. Dar nu este o problemă doar în România, ci la nivel global. Noi credem că cea mai bună metodă este să ai un dialog deschis între management şi angajaţi”, a spus József Váradi într-o conferinţă de presă la Bucureşti.
De altfel, Wizz Air a fost stabilita în 2011 drept cea mai mare companie aeriană pe plan local ca număr de pasageri transportaţi, intrecand Taromul in acest sens.
Conform datelor, Wizz Air a atins in cursul anului 2017 6,8 milioane de pasageri transportaţi, pe cand Tarom nici macar nu a treuct de jumatate din numarul lor de clienti, ba chiar a scazut in clasament si fata de Blue Air. Mai mult, Ryanair, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa, are dorinta apriga de a pompa bani destui in Romania incat sa intreaca chiar si Tarom pe plan loca. Deci, in urmatorii ani s-ar putea sa asistam la niste schimbari majore in industria aceasta, mai ales ca Tarom mai are plati restante si la ora actuala.