AFLĂ ce salariu imens are un tractorist! Mai mult decât un profesor!
In Romania, un tractorist castiga mai mult decat un profesor cu vechime, de exact de 3 ori mai mult. Cu toate aceastea, nu prea exista tractoristi, desi nu trebuie sa faci mare lucru ca sa poti obtine un astfel de job. La Ștefănești, aproape de Bucuresti, zeci de tineri învață mecanică agricolă care s-ar putea plati cu 2.500 de euro pe lună.
Sunt doar cativa barbati, între 17 și 50 de ani, in toata sala unde se tin cursurile si, chiar, cativa iau si notite de la profesor:
„Ați văzut că au apărut aceste fenomene extreme, furtuni de praf în momentul în care solul este degradat”, le preda inginerul Marian Vintilă, profesor a generații și generații de tractoriști.
„Ați văzut că s-au înmulțit șoarecii? Asta e tot o urmare a faptului că nu s-au făcut lucrările pământului”.
Mai spune profesorul. Cursul dureaza 3 luni o să le predea studentilor tot ce trebuie cu referire la lucrările agricole. Pentru a fi tractorist adevarat trebuie sa stii mai multe lucruri, pe care nu le inveti decat experimentand, cum ar fi cunoasterea momentului cand sa răstorni brazda. Apoi, teorie despre însămânțare, recoltare, mentinerea culturilor și sa faci fata stresului. Pana la urma, nu tu conduci pamantul!
„Programul este zi lumină. Atâta timp cât îți permite vremea, poți să lucrezi non-stop. Perioadele de pauze când nu-ți permite timpul să faci lucrările la zi. În agricultură lucrările trebuie să le faci în perioada optimă. De la 6 dimineața și până seara la 10”, spune Cătălin Baicu, cursant la specializarea tractorist.
”Unii au vocație, alții sunt fermieri mici sau puțin mai mărișori care s-au lovit și vor să-și facă singuri lucrările respective, iar alții, de ce să n-o recunoaștem, pentru bani, fiindcă este o meserie foarte bine plătită. E păcat că au fost desființate sau nu mai există acele licee agricole în care, începând de la 14 – 15 ani, tinerii erau familiarizați cu aceste mașini agricole, astfel încât la terminarea unui liceu și cu ceva stagiu în întreprinderile de profil, puteau deveni niște buni mecanici agricoli, niște buni tractoriști”, spune profesorul Marian Vintilă.