REȚETELE DRINKFOOD.ro: Prăjitura krem a la krem
Ingrediente blat:
- 4 oua
- 1 budinca cacao fara zahar
- indulcitor pudra (cca. 2-3 linguri in functie de gradul de indulcire/ preferinta/ marca)
- esenta rom
- un praf de sare
Ingrediente crema de cacao:
- 3 oua
- 3 linguri amidon alimentar din porumb
- indulcitor pudra (dupa gust in functie de gradul de indulcire/ preferinta/ marca)
- 1 lingura cacao degresata
- 500 ml. lapte degresat sau semidegresat
- esenta rom
- aroma de ciocolata
- 2 foi gelatina (sau 2 pliculete gelatina granule)
- 30 ml. lapte rece degresat sau semidegresat pentru hidratat gelatina (sau apa rece)
Ingrediente glazura:
- ¼ din crema de cacao
- 1 lingurita cacao degresata
- 1 lingurita ness
Cum se face blatu:
- impartim albusurile de galbenusuri si le amestecam spuma cu un praf de sare, apoi pui usor indulcitorul pudra.
- punem galbenusurile si esenta de rom, amestecand in continuare pana le incorporam.
- din ceea ce rezulta, mai punem o budinca de cacao, incet, folosind o spatula sau tel, ca sa pastrati compozitia aerata.
- Intr-un vas termorezistent sau o tava, dar, tapetate cu hartie de copt, adaugam ce a iesit si facem in asa fel incat totu sa fie la acelasi nivel, pentru a acoperi toata suprafata a vasului/ tavii.
- ceea ce rezulta este indeajuns pentru un vas dreptunghiular cu o dimensiuni de 28/18 cm.
- Se lasa la copt cum trebuie la cuptorul preincalzit la 180 grade cca. 20-25 min.
Cum se face crema:
- impartim albusurile de galbenusuri.
- mixam galbenusurile, cacao, amidonul, esenta de rom, aroma de ciocolata si indulcitorul intr-un vas antiaderent, inlocuind pe masura ce trece timpul prin adaugarea a 100 ml. din cantitatea laptelui rece si inainte de a o pune pe foc, acestea trebuie sa fie sigur omogenizate.
- ceea ce mai ramane din acel 400 ml. lapte il incalzim (la mw sau pe foc).
- usor punem laptele incalzit pana cand se omogenizeaza, il lasam la la foc mic, amestecand tot timpu acesta cu un tel pentru a nu se lipi crema.
- dupa aceea crema se raceste si dupa ce se raceste mai adaugam la hidratat cele 2 foi de gelatina in lapte rece (sau apa).
- Albusurile le amestecam spuma
- Gelatina hidratata se topeste la bain – marie sau la mw doar cat sa se dilueze. Totusi nu fierbeti gelatina, pentru ca asta ar fi foarte prost
- Dupa albusurile batute spuma punem gelatina topita si omogenizam lingura cu lingura crema de cacao deja racorita, folosind un mixer la viteza mica ori cu un tel.
- Pentru a face prajitura nu mai este nevoie decat sa se captuseasca tava in care ati copt blatul cu folie de staniol sau folie alimentara, apoi punem blatul inca o data in ea, peste care sa adaugam si aducem la acelasi nivel suprafata crema de cacao.
- Inainte de a pune crema peste blat putemretine ¼ din ea pentru a realiza o glazura cu care sa ornam prajitura.
- deci, pentru glazura vom adauga in crema oprita cacao si ness, combinam cum trebuie si omogenizam, punem intr-un pos si ornam prajitura la suprafata, ori numai o turnam si o nivelam peste crema deja pusa pe blat.
- pai si cam asta e tot, POFTA BUNA!