Mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Consecințe.
Fostul ministru al Afacerilor Cristian Diaconescu ce inseamna mutarea ambasadei României din Israel la Ierusalim.
Cristian Diaconescu, specialist în politică externă şi şef al diplomaţiei româneşti în 2008-2009 şi 2012, a vorbit despre noua decizie a de joi seară a sefului PSD referitoare la schimbarea a ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.
Ce factori trebuie luati in considerare cand se face o astfel de decizie?
Discutăm despre una dintre cele mai sensibile teme din domeniul relaţiilor internaţionale la nivel global. Ideea reprezentării diplomatice în Ierusalim e un subiect care face parte inclusiv din negocierile de pace dintre israelieni şi palestinieni. Din acest punct de vedere, obligatoriu trebuie respectate două categorii de proceduri. În primul rând, procedura de consultare politică cu partenerii noştri europeni, pentru că avem o politică comună externă şi vom prelua preşedinţia UE, deci e normal să ne coordonăm cu partenerii, şi pentru că această idee e respinsă categoric de covârşitoarea majoritatea a statelor UE cu care România are şi parteneriat strategic.
În al doilea rând trebuie respectate toate procedurile interne, e o chestiune de legimitimare, de seriozitate şi de profesionalism faţă de un astfel de demers. Dacă tot s-a luat decizia de a se merge pe contrasens faţă de UE, considerându-se că interesele României pot fi mai bine servite în acest fel – nu comentez, e o decizie – în mod normal trebuia să existe o consultare prealabilă cu Preşedinţia şi premierul, în al doilea rând un memorandum în Guvern care să aibă pe prima pagină semnătura premierului, dar şi avizul preşedintel ui, pentru că are obligaţii constituţionale. E titularul politicii externe şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea şi mutarea misiunilor diplomatice.
Poate nu în ultimul rând, orice reprezentare diplomatică prin ambasadă e amplasată în capitala unei ţări. Deci de facto, prin această decizie, Guvernul României recunoaşte Ierusalimul ca capitală a Israelului. a explicat Diaconescu pentru PROTV.ro
Cristian Diaconescu a mai adus aminte si de ce efecte ar putea avea:
Care pot fi consecinţele: incertitudine şi impredictibilitate în legătură cu România. De la un nivel încolo, în astfel dedecizii discutăm de România, nu de politicieni, nu de partide politice. În acest moment, România s-a singularizat pe o anumită categorie de decizie care pare a fi nefundamentată, contestată de principalul decident în politica externă – preşedintele. Decizia, sigur, a fost salutată de statul israelian, dar şi partenerii noştri din Israel se aşteptau ca o astfel de decizie să fie fundamentată, argumentată şi să fie o decizie naţională, nu un conflict între instituţii.
Există riscul să dezamăgim şi o parte, şi cealaltă. Ne arătăm neserioşi şi într-o direcţie, şi în alta.
De altfel, premierul palestinian Rami Hamdallah i-a transmis reprezentantului României că Autoritatea Palestiniană cere României să nu-şi mute ambasada la Ierusalim. Hamdallah ne aminteste că o astfel de directe „ar constitui o încălcare legilor internaţionale şi rezoluţiilor ONU, şi ar distruge şansele de pace şi de creare a unui stat palestinian (…) cu Ierusalimul de Est drept capitală”, citat dintr-un comunicat al cabinetului premierului de la Ramallah.