Afaceri profitabile: acvaponia

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Acvaponia reprezinta un proces simbiotic de dezvoltare a plantelor si pestilor intr-un sistem recirculant. Aceasta are 2 parti vii prin care functioneaza, ambele completandu-se reciproc, deci interdependente, creand un mediu de crestere perfect. Din moment ce cheltuielile de productie de plante si peste scad, acvaponia a devenit un adevarat trend, azi, in randul afacerilor profitabile.

Revista Romana de Acvaponie informeaza ca tehnologia de crestere in simbioza a pestilor si plantelor in sisteme fara sol inseamna pentru cei care o folosesc un alt mod de a face bani, care se adauga la jobul deja existent. Cel mai bine se dezvolta in regiunile pedo-climatice, care nu sint bune, insa pentru culturilor agricole, precum regiunile montane. Aici poti interveni tu, pentru ca la noi abia ca poti gasi pe cineva care sa practice acest sistem.

De fapt, afacerea are la baza folosirea deseurilor organice, rezultat al metabolismul pestilor crescuti in bazine si care reprezinta o solutie nutritiva imbogatita, in sisteme hidropinice de cultivare a legumelor. Mediul acesta controlat, rezultat, are atat caracteristicile specifice culturii hidroponice, cat si pe cele ale acvaculturii. De aceea, culturile de legume si pestii reusesc sa se dezvolte armonios. Nu in ultimul rand, cum am mentionat deja, sint interdependente.

Clasificarea sistemelor acvaponice dupa volumul de apa utilizat:

  • microsisteme (cu un volum de apa de de cativa litri si mai mult folosit decorativ datorita dimensinilor reduse, acvariul are dimensiuni de 60X60X150 cm,
  • sisteme de capacitate mica (volum de apa de pana la 10.000 litri, cu o productie ce acopera nevoile unei familii, permitand si comercializarea la scara mica)
  • sisteme de capacitate mare, cele mai bune pentru comercializarea pe scara larga a produselor (volum de apa de peste 10.000 litri, cu o productie de ordinul tonelor de legumelor si zecilor de tone de peste).

Mai mult, nu conteaza ce specie de pesti ai. Iti recomandam Tilapia (care este cel mai cumparat in lume), ori crapul, pastravarul si carasul.

Ca legume si fructe, cel mai eficient este: spanacul, salata, busuiocul, capsunele, bamele, menta, patrunjelul, stevia si nasturelul.

Un bazin pentru pesti poate fi realizat intr-o groapa in pamant, captusita cu folie PVC, caz in care va costa 20-30 de lei, captusita cu folie EPDM (pentru iazuri), caz in care va costa 100-150 lei; bazinul confectionat fin fibra de sticla costa intre 800 si 900 lei”, mai mentioneaza Cristian Bulboc de la Asociatia Aqua Rom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: