Cum fondurile europene au schimbat în bine un sat din România
Satul Drăguş care este localizat la 90km de Brașov, este un sat modest de la poalele Munților Făgăraș. Satul Drăguş este un adevarat exemplu despre ce pot face fondurile europene cand ele sint absorbite si folosite cum trebuie la dezvoltarea zonelor rurale.
Satul este de fapt un oras, pentru ca se traieste astfel acolo, după ce sistemul de apă şi canalizare a fost dezvoltat bine de tot, drumurile asfaltate, grădiniţa funcţionează după un program prelungit, iar predarea are si varianta limbii germane.
Primele fonduri europene au fost abosrbite de primăria Drăguş în anul 2008, în cadrul programului naţional de dezvoltare rurală. Uliţele prăfuite au fost rapid acoperite cu asfalt, iar satul începea să semene cu satele bavareze.
„Condiţiile sunt asemănătoare, aproape cu cele de la oraş şi ne bucură şi ne ajută foarte mult”, recunoaste un localnic.
„Foarte bine, avem canalizare, avem drumuri mai bune, avem apă, condiţiile sunt foarte bune, ne place şi ne bucurăm”, mai mentioneaza un alt localnic.
Banii europeni includeau toate investitiile stabilite pentru primul val de fonduri, cu toate ca o problemă regionala inca exista: plata angajaţilor într-o comună săracă.
„Am reuşit împreună cu salariaţii să muncim mai mult, să luăm consultanţi cu sume destul de mici, noi să suplimentăm munca şi am depus acele proiecte. După ce am văzut că am avut succes şi am câştigat acele finanţări, toţi salariaţii au fost bucuroşi şi atunci prin muncă în echipă am început să ne orientăm – altă finatare, alt finanţare, altă finanţare”, ne arata fostul primar din Drăguş, Gheorghe Sucaciu, care acum e primar în Făgăraş.
Mai multe investitii au inclus si lucrările de renovare ale grădiniţei din sat, precum şi dezvoltarea la un program prelungit pentru scoala. Usor, usor, cu baby steps, s-a ajuns si la crearea unui parc în curtea grădiniţei şi modernizarea terenului de sport al şcolii. In acest moment Primaria are in plan ridicarea a alte 4 săli de clasă pentru elevii din sat, cu aceeasi sursa de finantare.
„Suntem o şcoală din mediul rural cu un efectiv de 221 de elevi şi preşcolari. 60% vin din comunele învecinate. De patru ani avem în paralel pe lângă predarea în limba română şi clase cu predare în limba germană”, spune Melania Sucaciu, director la Școala Gimnazială I. C. Graguşanu din Drăguş.
Fondurile europene au fost folosite şi pentru serviciul de urgenţă din zonă. ISU Drăguş a putut, astfel, sa achizitioneze pentru dotare un vehicul 4×4 şi echipamente de protecţie pentru 18 voluntari. Asta inseamna cam 57 de mii de euro, doar subventii.
„În continuare am depus proiecte. Un proiect pentru dotări cu echipamente de întreţinere a serviciului apă şi canal şi irigarea. Mai este un proiect depus la Ministerul Apelor şi Pădurilor, o platformă de gunoi comunală care vine în sprijinu crescătorilor de animale pentru a-şi depozita, conform normelor în vigoare, gunoiul de grajd pe perioada iernii”, declara Cornel Greavu, primarul din Drăguş.