Obiceiuri proaste, cum îți distrug ele sănătatea zi de zi
Unele actiuni de-ale noastre au devenit, in timp, un obicei si, logic, uneori nici nu ne dam seama ca au devenit o cutuma pentru noi. Cat de sanatoase sunt ele totusi? Daca vreti sa aflati cat de mult va dauneaza/nu, atunci cititi mai jos urmatoarele exemple (am ales pe cele mai comune):
- Îţi rozi unghiile
In primul rand ca rosul unghiilor iti dauneaza dinţilor si pielii din jurul ei, care poate lasa trecere libera multor bacterii sau virusuri si asta inseamna infectii, unele dintre ele pot fi chiar grave. Mai mult decat atat, esti predispus si mai multe boli, pentru că mereu ai degetul in gura, asta poate fi explicatia pentru faptul ca racesti foarte sau ai scaune des.
- lipsa de somn
Poate duce la boli precum hipertensiunea arterială, diabetul sau depresia. Ba chiar, este mult mai dificil sa retii diferite informatii sau sa ti le amintesti, sa faci conexiuni etc. Cel putin 7 ore este obligatoriu.
- volum tare cand asculti muzica
Volumul in casti ar trebui sa fie undeva sub 75 (are este cam la fel ca sunetul unui aspirator), pentru ca altfel risti sa-ti pierzi auzul mai devreme decat ar fi normal. Maximum ar trebui 2 ore sa asculti muzica pe zi, este mult mai probabil sa-ti pierzi auzul in timp ce îmbătrâneşti. Peste 50% dintre persoane au problema asta până la vârsta de 75 de ani.
- Înainte sa te culci ai in fata o “lumina albastra”
Indiferent despre ce dispozitiv vorbim: telefon, televizor, tabletă sau laptop, lumina emisa de aceste aparate poate conduce la boli: cancerul de sân sau de prostată, diabet şi hipertensiune arterială.
- Nu faci prea mult activitate
Daca petreci prea mult timp pe scaun, nici asta nu e chiar bine, principala consecinta fiind faptul ca scade metabolismul, adica mai multa greutate pentru tine! Unele studii o leaga si de afectiunilegate de inimă sau formarea de cheaguri de sânge în vene. Doar trebuie sa te mai misti din cand in cand, nimic mai mult, fa o pauza de 10 min, ia-ti o cafea etc.