O mică istorie a Pinot Gris-ului
Un vin cu o vechime extraordinara, toata lumea il cunoaste drept Pinot Gris. Iata ca, italienii s-au cam plictisit de numele asta si, recent, au decis sa-l schimbe in Pinot Grigio. Da, e acelasi lucru. Cumva v-am dat mindblowing? Probabil. A devenit celebru ca Beyonce, peste noapte, dupa ce acestia i-au schimbat numele in ceva mai “fitos” asa. Si la noi a prins acest soi, cele mai cunoscute fiind cele dulci sau demidulci, desi global, majoritatea producatorilor s-au obisnuit cu cel alb sec.
Daca sunteti atenti are un gust foarte puternic, pentru un vin alb, Pinot Grigio avand ca arome majoritare fructele, precum para, lamaie sau mar.
Marele avantaj si, de altfel, motivul pentru care il produc multi producatori este versatilitatea acestuia, mergand foarte bine atat in cazul bucatariei asiatice, cat si in cazul preparatelor ei condimentate, inclusiv cele care inclusiv cele care includ pui si chiar porc.
Soiul este originar din zona Burgundia, Franța, soiul Pinot Gris a fost cultivat încă din Evul Mediu.
Se spune ca este de fapt o alta versiune a Pinot Noir-ului, intrucat este foarte greu sa le diferentieze pe cele doua. Lastarul poate fi atat cu boabe negre, cât și cu boabe albe.
A fost preluat de transilvanenini in Roman ia, înainte de invazia filoxerei, de asta mai are si denumirea alternativa de Rulander.