Legea Offshore, în sfârșit, aprobată și în formă finală
Constantin Gherghe, preşedintele ACROPO (Autoritatea Competenta de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră), a discutat la conferinţa realizata de Revista Capital pe tema “Piaţa energiei: Oportunităţi vs Provocări” despre probleme cu care se confrunta echipa sa, in fata investitiilor straine, precum si despre mediul de afaceri in care activeaza, respectiv piata petrolului.
“Avem nevoie să avem o calitate a personalului. Rolul nostru nu este de a împedica învestiţiile, ci să le încurajăm, dar în siguranţă. Suntem la început de drum, am început să construim echipa, am început să construim legislaţia secundară, mai exact procedurile care vor reglementa siguranţa acţiunilor.
De luna viitoare începem să fim full-operational, vom începe cooperarea cu investitori, adică deţinătorii de acorduri petroliere. Împreună cu ANRM, vom face astfel încât să cooperam şi să putem spune cât mai rapid că proiectele pot fi începute. Legea Offshore este pe cale de a ajunge în plen pentru decizia finală, mai exact mâine. S-a muncit mult şi s-a ajuns la un acord de principiu.”
“Dorim investitii in siguranta, nu dorim sa se repete un accident de felul celui de acum 2 ani din Golful Mexic, cu atat mai mult cu cat Marea Neagra este o mare speciala, o mare inchisa, din punct de vedere al transferului de apa. Orice poluant deversat in mare va ramane aici, pe vecie. Avizul nostru este pentru operatori, daca sau nu isi fac treaba”.
Conferinţa Capital a avut loc luna aceasta, 2018 si in cadrul careia s-a dezbatut tema: Piata de Energie, Oportunităţi vs. Provocari.
ACROPO este organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului, care exercită următoarele atribuţii:
- a) evaluarea şi acceptarea rapoartelor privind pericolele majore, evaluarea notificărilor privind proiectarea şi evaluarea notificărilor privind operaţiunile la sondă sau operaţiunile combinate şi a altor astfel de documente care îi sunt prezentate;
- b) supravegherea respectării dispoziţiilor prezentei legi de către operatori şi proprietari, inclusiv inspecţii, control, investigări şi măsuri de punere în aplicare;
- c) consilierea altor autorităţi sau organisme, inclusiv a autorităţii semnatare a acordurilor petroliere, ANRM, pentru operaţiuni petroliere offshore;
- d) instituie o politică, un proces şi proceduri pentru o evaluare completă a rapoartelor privind pericolele majore şi a notificărilor prezentate, precum şi pentru supravegherea conformării cu dispoziţiile prevăzute în lege, incluzând inspecţii, investigaţii şi măsuri de constrângere”.
MAI jos un video despre ce s-a vorbit, in concret, la conferinta: