Vinuri dulci sau vinuri de desert?

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!
Vinurile dulci mai poarta si denumirea de vinuri de desert, care, de altfel, au fost prea mult timp eliminate de pe lista mea de subiecte de discutat – de pe topwines. Asa ca, in sfarsit, m-am decis sa vorbesc putin despre ele.

Ok. stiti de ce, in primul rand, nu prea am abordat pana acum aceasta tema? Pentru ca exista la nivelul mentalitatii romanesti ideea ca vinurile dulci sunt de “prosti” sau de “femei” (am spus-o finut, caci needucatii au un mod mai bun de-ai desemna). Nu, draga prietene, vinurile dulci nu sunt mai proaste/mai bune decat alte feluri de vin, doar pentru ca au o alta cantitate de zahar (caci, in fond, asta le diferentiaza, in prima faza).

In primul rand ca vinurile de desert au potential mai ridicat de invechire si pot avea, chiar, un rafinament aparte, de exemplu: Sauternes, Eiswein sau Trockenbeerenauslese. Nu vreti sa stiti prin ce proces se trec astfel de soiuri, inainte de a fi consumate, de experti.

Chiar daca eu le-am pus in marea categorie a vinurilor licoroase, ele, in realitate, au clasificare lor. Este, de pilda, in functie de tehnologia de fabricatie si de cantitatea de zahar pe care o au.. In Franta ele reprezinta: vins liquoreux, vins moelleux, vins de liqueurs si vins doux naturelles.  
Vins liquoreux -, sunt vinuri care trec de pragul de 50 de grame de zahar la litru si care NU au alcool adaugat. Concentratia in alcool a acestor vinuri e de 13-22 %. Continutul de zahar din vin e eterogen de la caz la caz. Un Sauternes, de altfel, are in jur de 100 de grame de zahar la litru, un Tokaji Eszancia poate fi chiar si de 500 de grame.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: