Brânzeturi franțuzești fine și vinuri

Pentru ca branzeturile frantuzesti merg mana in mana cu vinul, ne-am gandit sa va oferim cateva sfaturi in privinta acestora. Da, stim ca unii dintre voi, poate, nu le suportati mirosul, dar sunt, credeti-ma, super delicioase. Si pe mine ma dezgusta la inceput crusta aia de la suprafata de culoarea putregaiului, dar cand am mancat din ea mi-am zis imediat ca trebuie sa mai tai inca 2 bucati. Nu cred ca este nevoie sa mai mentionez ca Franta este natiunea cu cea mai mare varietate de branzeturi din toata lumea (cam 250 de sortimente). 

SFAT: cand achizitionati branzeuturile din retail acestea trebuie sa aiba pe ambalaj scris sigla AOC, care confirma, de fapt, ca aceasta a fost realizata din lapte provenit din zona specifica acelui sortiment.  Va recomandam Monoprix deoarece au niste preturi mult mai avantajoase.

  • Branzeturile proaspete

Probabil cele mai ok ca miros si gust sunt cele proaspete, nefermentate, care au in mare parte apa si au mai putine grasimi. Mirosul este, de altfel, foarte fin si se mananca tartinate sau cu lingurita, ca iaurtul. Daca vrei ceva ce deja am incercat noi poti incerca Brousse pe un biscuite sarat, alaturi de café au lait.

  • Branzeturile cremoase in crusta naturala

Acestea se consuma in general la sfarsitul unei mese, – ca un fel de desert -, indiferent de ce tip de mancare ai consumat inainte. Cele in crusta naturala sunt produse din lapte de vaca si lasate la maturat pentru 1 luna, de aceea ele par ca ar avea mucegai. Cu toate acestea, cand incepi sa mananci din ele observi ca pe dinauntru sunt albe, cremoase si foarte bune.

  • Branzeturile cremoase fara crusta

Oribil miros, dar absolut oribil – va spun sincer. Totusi, tot aceasta ii confera o personalitate aparte. Francezii il realizeaza sub numele de Chaumes, produsa din lapte crud (cea mai buna). Crusta care se formeaza este eliminata si se lasa la maturat o perioada destul de mare, lucru care-i atribuie un miros “placut” (?!). Epoisses este un alt tip de branza, dar pentru care varecomand sa va pregatiti narile. Consuma-le alaturi de niste biscuiti sarati.

  • Branzeturile presate

Daca ati ajuns pana aici fara sa va tineti de nari cand mancati sus-mentionatele branzeturi, inseaman ca sunteti oficiali trecuti de perioada de training (pregatire). Sunteti gata sa vedeti cum sunt si sortimentele mai putin mirositoare, care, in general, se consuma alaturi de un pahar de vin. Da, este vorba si despre Cheddar , in ciuda faptului ca de-a lungul timpului sortimentul a suferit mai multe transformari/variante, insa cea frantuzeasca, ca sa retineti, nu este prea iute. Un alt exemplu este si Cantal, pe care va sfatuiesc sa o incercati cu un Pinot Noir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *