Fermieri, încă puțin și nu mai aveți când să depuneți cererile pentru PNA
Valoarea ajutorului financiar, care are drept sursa bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), destinat Programului National Apicol (PNA), aferent intervalului 2017 – 2019, reprezinta 99,34 milioane de lei, o parte din aceasta suma, 49,67 milioane de lei, fiind o contributie a Uniunii Europene la sus-mentionatele programe.
Apicultorii romani pot depune pana la 1 august cererile pentru obtinerea fondurilor alocate prin Programul National Apicol, care se ridica la 33,4 milioane de lei in anul 2018, dupa cum a anunţat, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura.
„Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura informeaza ca pana la data de 1 august a.c. se depun la centrele judetene APIA/centrul municipiului Bucuresti (ori la centrul judeţean cel mai apropiat de sediul social, de vatra stupinei sau de locul de deplasare in pastoral al stupinei), cererile şi documentele doveditoare pentru Programul Naţional Apicol pentru anul 2018”, comunica institutia.
Dupa cum am mentionat deja o mare parte din bugetul programului este un rezultat al finantarilor oferite de Uniunea Europeana, in general, acestor tipuri de investitii.
Restul fondurilor destinate lui PNA, respectiv 32,554 milioane de lei fusesera stabilite pentru anul 2017, iar in acest an şi in cel urmator – fiecare 33,399 milioane de lei.
APIA va fi, ca de obicei, principalul platitor al subventiilor, dupa ce toate controalele in cazul tuturor cererilor de plata inregistrate prin Programul National Apicol au fost terminate, dar si dupa centralizarea sumelor eligibile pentru verificarea incadrarii in plafonul alocat.
Plaţile pentru acest an se vor realiza la cursul de schimb de 4,6585 lei/euro stabilit de Banca Centrala Europeana (BCE) la data de 29 decembrie 2017.
In anul precedent, tot prin PNA, au existat 4.587 de cereri eligibile si inregistrate, iar sumele cerute au trecut de 45 de milioane de lei, dupa ce plafonul fusese stabilit la 32,5 de milioane de lei prin PNA.
Programul National Apicol 2017 – 2019 este destinat apicultorilor, care au in proprietate 75 de familii de albine, dar si celor care au mai mult de 75 de familii de albine, dar fiind distincte conditiile de eligibilitate; sunt destinate achizitiei de medicamente, de familii de albine, de matci ori de utilaje pentru apicultori.
Tara noastra realizeaza in fiecare an, in medie, 22 de mii de tone de miere, ocupand cel de-al 4 lea loc in Europa, iar efectivele au ajuns la 1,47 milioane de familii de albine. In toata Romania sunt inregistrati cam 40 de mii de apicultori, mai mult de 60% sunt membrii ACA, cu un efectiv de 900 de mii de familii de albine.