Despăgubiri pentru fermierii afectați de pesta porcină?
Seful MADR a folosit toate instrumentele disponibile pentru a convinge Uniunea Europeana sa ajute romanii care au suferit prejudicii, in urma raspandirii acerbe a pestei porcine africane, a anuntat el saptamana aceasta, la Botoşani.
In acelasi timp, Daea a mai mentionat si ca toate acestea aduc un disconfort puternic Romaniei, care se afla intr-o situatie complicata:
„Evident că ne-a afectat şi că ne va afecta, pentru că sunt o serie întreagă de restricţii. Nu poţi să circuli liber cu animalele în zona respectivă. Sunt pierderi pe care le înregistrează fermierii. Eu am făcut demersurile necesare pentru a primi sprijinul necesar de la Uniunea Europeană, ştiindu-se că România este graniţa de Est a Uniunii Europene şi o apărăm cu cerbicie pe 1.400 de kilometri”, a afirmat ministrul.
Tot acesta a mai amintit ca in zonele unde au existat cazuri de pestă porcină africană au fost luate toate masurile prevazute pentru oprirea extinderii bolii si in alte regiuni ale tarii sau catre alte ferme.
Ministerul Agriculturii emisese un comunicat acum 2 saptamani in care mentiona că ministrul Daea a cerut ajutor financiar de la Consiliul miniştrilor Agriculturii din statele Uniunii Europene de la Bruxelles, pentru ca acestia sa recurga la compensaţii pentru animalele omorate sau distruse din focare şi din exploataţiile contact, pierderile suferite ca urmare a încetării producţiei de carne de porc pe o perioadă determinată, produsele de origine animală distruse, pierderile fermierilor generate de scăderea preţurilor pentru porcii din zonele afectate trimişi la abator. Ajutoarele vor viza şi costurile operaţionale legate de curăţire, dezinfecţie, transportul şi distrugerea furajelor, inclusiv cheltuielile legate de ecarisare.
Pesta porcina s-a raspandit si exista inca din august 2017, cu toate acestea in 2018 in luna iunie numarul lor a crescut exponential.