MALTA, INSULA DE LAPTE ȘI MIERE
Malta mai era și numită INSULA MIERII, MELITHA. Nu, nu și a laptelui. Asta i-am adăugat-o noi. Ca să fie, precum se spune, în Biblie, un ținut al laptelui și mierii. Deși ea, Malta, este – mai degrabă – aridă, ardentă/și plină de patimă, ca orice femeie meridională, focoasă ? …
Ca să înțelegi adânc Malta, ca să o înțelegi pe deplin/cu totul/fără rest, trebuie să o vizitezi, insistent/tenace, de (mai) multe ori. Trebuie să stai în ea, să te lăfăi – după bunul tău plac! – în apele ei, să îi mulțumești (din toată inima), cu venerație, ei și protectoarei ei, Sfânta Fecioară Maria. Nu e de mirare că, acolo, în Malta, mă simt ocrotit…
MALTA TREBUIE SĂ O CUNOȘTI MÂNCÂND CA UN MALTEZ ?
Trebuie să îi mănânci iepurii, după tradiția locului, în friptură cu vin. Trebuie să îi admiri, să îi contempli viile, să îi sorbi vinul, care este o minune, vinificat – în special – după moda italiană/și cu soiuri amintind/adumbrind de/dinspre cele italienești.
Poezia Maltei nu o poți simți, cu adevărat, decât dăruindu-te total ei, abandonându-te necondiționat. Trebuie să înveți ce este o țară mică, insulară, numai învățând să participi la sărbătorile ei, acele neasemuite FESTA cu artificii, atribuite – firește, cum se putea altfel? – protectoarei, adică Fecioarei Maria.
O ÎNTÂLNIRE DESTINALĂ ? . ESTE SCRISĂ ÎN DESTINUL TĂU?
Întâlnirea cu Malta este, pentru fiecare, o întâlnire destinală – sau nu este. Unii o iubesc, încă de la prima vedere. Semn că e scrisă în codul tău genetic. Profund, în ADN. În dantela structură a genei.
Alții, dimpotrivă, nu găsesc nimic extraordinar. Fiindcă nu caută nimic extraordinar.
Ce să aibă nemaipomenit acest arhipelag de cinci insule? Și, totuși, are. Dacă ar fi numai briza, care este numai a ei…Dacă ar fi doar condiția mediană a pământului aflat între Africa și Sicilia, la doar trei ceasuri de navigat cu vaporul față de Italia Extrem Meridională.
Dar sunt toate la pachet. Într-un loc și laolaltă.
Asta e Malta – și doar iubind-o înveți să o recunoști.