Cum alegem vinurile de import
Am trasat cateva reguli sau sfaturi pe care le-am invatat pe parcurs, pentru voi, ca sa stabiliti ce vin sa luati cand mergeti la magazin si va pregatiti de o ocazie speciala, un vin linistit, sampanie, spumant sau vin fortifiat si care vin din cele mai mari tari producatoare de vinuri, mai ales de calitate, Franta: Bordeaux, Bourgogne, Provance, Champagne, samd; Italia: Toscana, Piemonte, Veneto, cu celebrele deja vinuri: – Gavi di Gavi, Brunello, Barollo, Prosseco, Chianti; Spania, Chile, Argentina, Africa de Sud, Statele Unite, Israel, Portugalia si multe altele.
Preturile mai scad din cand in cand (mai ales datorita competivitatii acerbe dintre crame), in privinta vinurilor exacte pe care sa le luati, nu am sa specific, deoarece sunt destul de multe si, sa fim sinceri, mai importante sunt regulile, daca stiti ce criterii trebuie sa urmati, in mare, cand cumparati un vin, atunci veti sti sigur si ce sa luati.
- Regula nr. 1: Nici un lant de magazine din Romania nu respecta toate criteriile de depozitare corecte a vinurilor, nici efectiv in locul de depozitat , nici cand le pun pe raft. Nu ma mai intrebati va rog eu si care, primesc deseori intrebare asta, mai, toate sunt la fel, credeti-ma. Asta e tara. Dupa parerea mea, cel mai bine au fost pastrate la Metro din Baneasa, dar in rest…meh!
- Regula nr. 1.2: (adica legata de prima regula) pai, Cristi, poate ma intrebati acum, daca nu luam de la retailer, atunci de unde luam? Aolo, ce intrebare! Direct de la crame le luati, doamne! Acolo sunt intotdeauna, INTOTDEAUNA, specific, pastrate cum trebuie si nu umblati cu el pe afara cand sunt 30-40 de grade sa se incinga ca se alege praful de el (ca tot e vara, fratilor!).
- Ce e important din punctul de vedere al analizei fizice a vinului (in mare):
- la vinuri albe de culoare galben inchis, de chihlimbar, atunci 90% din cazuri ele sunt aerate (adica au luat aer si s-au stricat, gata cu ele! sunt cateva exceptii, dar asta numai la anumite soiuri si foarte rar)
- acuma, eu in general nu zic asta, dar pentru deocamdata, pana invatati cum stau lucrurile cu vinurile, cumparati (daca vreti sa fiti sigur de calitatea lor) vinurile albe din sticlele colorate (e un fel de protectie impotriva luminii, ca sa nu se oxideze si altele)
- in general, la albe alegeti vinuri nu mai mult de 2 ani de invechire, pentru ca ele sunt supuse oxidarii mai rapid, depinde mult si de cum a fost imbuteliat, desigur…
- dopul NU trebuie sa fie impins, putin, in afara sticlei.
- evitati cele care au avut contact cu lumina
- nu uitati, daca luati pentru cineva vinu, vedeti, mai intai, ce prefera, alb, sec etc…
- sa stiti ca daca sunt vinuri din afara nu inseamna ca sunt si, obligatoriu, mai bune. FALS, BUSTED, sa nu va aud cu asa ceva ca va bat! rau! e o prostie, trebuie sa fiti si aici la fel de atent, in functie de vin si de specificitatea zonei, aflati care sunt cele mai bune crame. CALITATE-PRET se aplica in continuare si in marele comert.
- nu se recomanda, in general, sa cumparati vinuri dulci/demidulci, cu exceptia: Tokaj, Sauternes, Barsac, Eiswein, Pedro Ximenez. Asta ar fi o recomandare din partea mai multor prieteni, din cauza suflitilor in exces. Acuma, ce sa zic, sunt si vinuri bune de acest gen, dar altcandva va povestesc.
- Multi v-ar sfatui sa evitati si (din cauza unor probleme de sanatate pe care vi le-ar putea crea): Sange de Taur, STF ( Sange de Taur Forte), Puterea Ursului, Mierea Ursului, La Butuc, Vin de Hruba, Eticheta Neagra, oricare alt vin imbuteliat la PET. Adica, serios fratilor, de ce credeti ca exista dop? pentru ca pastreaza mult mai bine prospetimea vinului.
- sa fie cel mult de 750 ml, restu e cantitate care sa dea bine…aici fara exceptii
- Regula: nu prea recomand ce e sub 10 lei sticla.
- Regula: ati vazut probabil multe denumiri de genu: “traditional romanesc”, “vin romanesc traditional” etc, genu asta sunt doar de marketing, iarasi evitati-le, exista si aici cateva exceptii…dar mai bine alta data