Cătina, fructul minunii! Cum o creștem și ce beneficii are ea asupra corpului

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Catina alba – Hyppophae rhamnoides, este un arbust destul de cunoscut la noi in tara, deoarece este utilizat foarte mult in industria alimentara, in silvicultura, in farmacie precum si pe post de planta ornamentala. Catina alba a aparut pentru prima data in stepele Asiei Centrale, in regiunea Caucazului. Va spunem ce proprietati vindecatoare au, precum si cum le puteti obtine, inclusiv fructele de catina.

  • Fructul de catina alba

In comparatie cu macesul, are de 2 ori mai multa vitamina C si de 10 ori mai mult decat citricele. In fructele coapte acesta ajunge undeva la 400-800 mg la 100 g de suc proaspat. Contien si: A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F, precum si celuloza, betacaroten (din care obtinem chiar mai mult decat din pulpa de morcov), microelemente ca fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier si sodiu, uleiuri complexe samd.

  • Unde o gasim?

In Romania, ea se dezvolta spontan in regiunea subcarpatica din Moldova si Muntenia, pornind din bazinul superior al Siretului pana la Olt.

In subcarpatii Moldovei poate fi vazuta pe vaile raurilor Bistrita, Trotus, Putna si Milcov. In zona subcarpatica a judetului Buzau se dezvolta cel mai mult si mai puternic, acolo o gasesti din abundenta, mai ales in zona Berca – Nehoiu. Cateva mai pot fi intalnite si pe vaile raurilor Teleajen si Dambovita, precum si in Delta Dunarii.

Profesorul Ion Simionescu a facut impartirea dintre cele 2 tipuri de catina in secolul XIX pe vaile Prahovei si Siretului, in palcurile mixte de catina rosie – Tamarix gallica – si catina alba – Hippophae rhamnoides.

  • Pentru ce e buna?

Ele se aduna din august pana la sfarsitul lui octombrie, pe rand, cand fructula ajunge la greutatea maxima si are cele mai multe substante active.

Din ele se extrage uleiul de catina care este folosit in vindecarea unor boli ca: alcoolism, anemie, ulcer gastric si duodenal, alergii, reumatism, dar si in afectiunile neuroendocrinologice, circulatorii sau hepatice. Aceasta prezinta proprietati reconfortante, calmante, cu efecte putin narcotice.

Se pot realiza o sumedenie de efecte benefice asupra corpului, din preparatele de catina, in acelasi fel ca si carotina, un amestec de fructe de catina si morcov, brevetat de profesoara Nicole-Livia Atudosiei, de la Universitatea Bioterra, si medaliat in anul 2002 la Salonul Inventiilor de la Geneva.

  • Cum se creste

Se utilizeaza mai ales pentru imbogatirea in azot a solurilor, in urma aplicarii nodozitatilor (care-s asemanatoare cu cele din continutul leguminoaselor), precum si pentru consolidarea terenurilor care sunt expuse riscului de eroziune, din cauza capacitatii mari de drajonare.

Butasirea este probabil modalitatea cea mai comuna de dezvoltare pentru acestea. Sunt necesari lastari maturi, cu scoarta lignificata, care se planteaza adanc in pamant toamna si peste care se formeaza un musuroi. Dupa aceea trebuie sa le udati bine, pentru ca butasii sa creeze radacini si primavara deja veti putea vedea primele frunzulite.

Norocul este ca nu sunt plante “fitoase” cum le spun eu, nu cel putin in privinta solului, avand uneori drept pamant chiar si soluri nisipoase sau degradate. Se mai utilizeaza si pentru formarea unor garduri vii, cu care se protejeaza gradinile, livezile sau podgoriile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: