Principiul sistemului de sănătate din România: profitul!
Interventiile chirurgicale din clinicile de stat din Romania ii obliga pe romani sa scoata din buzunar sute de milioane de lei. Da, da, stim, in lege se spune clar ca, normal, Compania Naţională de Asigurări în Medicină ar trebui sa plateasca toate acestea. Lucrurile, insa, stau altfel, incurajandu-se spaga şi umflarea preturilor de catre medici.
De cele mai multe ori, o intervenţie chirurgicală este cea mai eficienta metoda de a te vindeca de o boala, iar nu prin tratament, cel din urma fiind o optiune mai ieftin iar, uneori, nici macar valabila. Astfel fiind lucruri, o astfel de operatie este extrem de costisitoare, in cazul in care nu detii o poliţă emisa de Compania Naţională de Asigurări în Medicină ori in cazul in care doresti sa scazi perioada de aşteptare. Multi dintre romani dau spaga medicilor pentru a se asigura ca operatiile merg struna. In mod oficial, preţul unei operaţii de apendicită este undeva la 370 şi 684 de lei, cu toate acestea sunt unele si mai complicate, avand costuri foarte ridicate si pe care majoritatea moldovenilor nu ar reusi sa le acopere.
De pilda, în catalogul de tarife din Sănătate, o operaţie ortopedică de endoprotezare a şoldului are pretul de 12.797 de lei, costul pentru un drenaj ventricular poate fi si de 2.120 de lei, pentru îndepărtarea malformaţiilor anteriovenoase cerebrale e 1.809 lei si, in sfarsit, o proteză aortică este 4.235 de lei.
La Institutul Oncologic, o mastectomie este undeva la 294 şi 613 lei, dupa cum este si operatia, complexa sau nu. Daca asta e oficial, atunci sa stiti ca neoficial toate astea cresc triplu!
„Ieri am fost operată. Am dat 300 de lei la anestezist, 1.200 de lei la medicul care a condus operaţia şi 1.000 de lei la asistenta principală. Mai departe îşi împart banii între ei“, a declarat Viorica, o pacientă din Călăraşi.
Nimic diferit in cazul unei intervenţii de îndepărtare a unui lob al plămânilor.
„Chiar dacă sunt asigurată, tot am plătit. I-am dat medicului 100 de dolari şi 200 de lei anestezistului. Dar după operaţie“, ne-a zis Svetlana Ciobanu, o altă pacientă care a avut nevoie sa-i fie eliminat un lob al plămânului stâng la secţia de chirurgie toraco-abdominală, interventie care nu trebuia sa depaseasca 520 lei.
Cu toate acestea, cele mai mari tarife la Institutul Oncologic sunt cele care au legatura cu înlăturarea segmentară sau totală a oaselor, cu endoprotezare, fiind undeeva pe la 25.455 şi, respectiv, 25.614 lei.
- Spagi pe banda rulanta
„60% dintre pacienţi le dau din proprie iniţiativă bani medicilor, sub formă de mulţumire. Ca să eliminăm plăţile neoficiale e important ca această «mulţumire» să treacă prin casă, să existe nişte standarde minime de calitate, medicii să primească salarii mai mari şi să fie eliminată tradiţia încetăţenită la noi, de oferire a unor favoruri medicilor înainte de operaţie“, a declarat Ghenadie Ţurcanu, coordonator de programe la Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate.