Cum îți instalezi panouri solare pe banii statului și cum vinzi surplusul de energie

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Noua lege referitoare la schimbarea unor termeni si unor conditii din legislația actuala din domeniul energiei regenerabile a fost votata favorabil în Camera Deputaților încă de acum 2 luni.

Aceasta ultima lege din domeniu arata cum poti sa iei panouri solare pe banii statului, cum le poti instala si, in sfarsit, cum poti sa-ti vinzi surplusul de energie.

In cazul in care poti si doresti, ca persoană fizică, sa-ti instalezi panouri fotovoltaice pentru casa ta, atunci trebuie sa stii, de dinainte, ca statul îți ofera contravaloarea de maximum 90% din prețul instalației, fara a depasi pragul de 20 mii de lei.

Suma provenita de la guvern se reduce de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferența va fi platita de catre beneficiarul final, din patrimoniul sau, se arata in sus-mentionatul ghid.

Cheltuielile platite de stat

  1. Cheltuielile pentru achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp, care are următoarele componente:
        • panouri fotovoltaice;
        • invertor;
        • materiale conexiuni;
        • structura de montaj a sistemului;
        • modul de comunicație;
        • contor inteligent care măsoară cantitatea de energie produsă de sistemul de panouri fotovoltaice și care permite colectarea și transmiterea datelor relevante de la distanță, în format electronic;
        • tablou electric pentru curent continuu/curent alternativ.

        2. Cheltuieli cu montajul și punerea în funcțiune a sistemului de panouri fotovoltaice, care nu poate depasi 15% din costurile echipamentelor și instalațiilor electrice.

        3. TVA referitor la cheltuielile eligibile.

        Mai sunt cheltuieli eligibile si cele realizate ulterior incheierii contractului de finanţare cu subventii

Daca vreti sa va vindeti surplusul de energie, atunci trebuie sa stiti ce inseamna mai intai “prosumator”, astfel cum este denumit de acest act legal:

„Prosumator este clientul final care deține instalații de producere a energiei electrice, inclusiv în cogenerare, a cărui activitate specifică nu este producerea energiei electrice, care consumă și care poate stoca și vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în cladirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zonă rezidențială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în același sistem de distribuție închis, cu condiția ca, în cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activități să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară.”

De asemenea, exista si o conditie a capacității sistemului de generare a electricității. Nu poti sa-ti comercializezi surplusul de energie in cazul in care detii un sistem de panouri fotovoltaice cu capacitate care trece de 27 kW putere instalată pe loc de consum. Totodata, energia trebuie vândută direct furnizorilor de electricitate cu care ai semnat contractul de furnizare a energiei electrice, dupa cum arata reglementările ANRE.

Sa nu uitati ca prețul pe care il veti cere pentru energia vanduta va fi cel de pe piața spot a energiei electrice, insa nu cel stabilit la livrare, ci cel din anul precedent: De pilda, preţul mediu ponderat de închidere al PZU în anul 2017 a fost de 227 de lei, deci se vor primi 22,7 bani pentru fiecare kWh transferat în reţea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: