Plățile directe cresc în 2018 la 70%, pentru fermierii afectați de secetă

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Comisia Europeana a anuntat ca fermierilor li va fi transmis in contul bancar pana la 70% din plata lor directa si 85% din platile din partea PNDR-ului, debutand cu jumatatea lunii octombrie 2018, ceea ce inseamna mai devreme de decembrie, luna in care, de fapt, trebuiau sa se primeasca fondurile pentru investitii. Cum se si obisnuieste deja, la jumatatea lunii octombrie se ofera 50% din plati, iar in decembrie ce mai ramane.

„Avand in vedere dificultatile intampinate de agricultorii europeni afectati de seceta in aceasta vara, Comisia Europeana continua sa actioneze pentru a oferi sprijin practic sectorului. Se va acorda o flexibilitate suplimentara pentru a ajuta fermierii sa furnizeze hrana suficienta pentru animalele lor”, se spune intr-un comunicat al Comisiei.

Comisia Europeana a anuntat un pachet suplimentar de actiuni care au rolul de a creste puterea resurselor furajere pentru animale, deoarece in perioada secetei fermierii din aceasta cauza sufera cel mai mult.

Totodata, Uniunea Europeana nu a uitat sa mentioneze ca sus-mentionatele masuri completeaza dispozitiile deja aparute pentru astfel de contexte.

„In toate cazurile, Comisia se asigura ca toate aceste masuri sunt puse in aplicare in mod proportional, tinand cont de preocuparile legate de mediu. De exemplu, in conformitate cu normele existente privind ajutoarele de stat, se pot acorda ajutoare de pana la 80% din prejudiciile cauzate de seceta (sau pana la 90% in zonele cu constrangeri naturale), sub rezerva anumitor conditii specifice. Achizitionarea de furaje poate beneficia de ajutor ca fiind fie daune materiale, fie pierderi de venit”, precizeaza sursa citata.

S-a mai vorbit si despre despagubirea pentru daune, care poate fi oferita fara notificarea institutiei – alternativ numit si ajutor de minimis –  cu sume de maximum 15 mii de euro/fermier pentru un interval de 3 ani.

De asemenea, „exista posibilitati de salvare in cadrul dezvoltarii rurale, inclusiv finantarea recoltarii pasunilor, de exemplu, sau compensarea pierderilor”.

„Propunerile au fost transmise statelor membre reunite intr-o sedinta a Comisiei. Acestea ar trebui sa fie votate in zilele urmatoare si adoptate oficial pana la sfarsitul lunii septembrie. Masurile se vor aplica retroactiv”, a mai anuntat Comisia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: