Alimentele recomandate pentru a avea o inima cât mai curată!
Medicii recomanda diferite alimente care sa ne pastreze sanatosi, am selectat noi special pentru voi cateva dintre acestea si le-am descris pe fiecare.
- Orz și ovăz
Acestea contin un fel specific de febre solubile, beta-glucan, care prezinta foarte multe avantaje pentru inimă și sănătatea corpului in general. Beta-glucanul realizeaza o legătură între acizii bilei și colesterol în intestine, prevenind absorbțiile lor în interiorul corpului. De pilda, daca ai probleme cu colesterolul, atunci acestea sunt recomandate pentru tine sa le consumi la micul-dejun. Beta-glucanul apare si in algele de mare, drojdie și foarte multe specii de ciuperci, ca reishi, shiitake sau maitake.
- Somon
Somonul și grăsimile din pesti, ca uleiurile de pește, mai ales acizii grași din omega-3, au un efect benefic asupra inimii. Peștii care au foarte multe grăsimi precum somonul, tonul alb, macrou, hering sau sardinele, și crustacee precum homar, stridii sau calamar, sunt proteine esentiale pentru organism. Toate acestea au in ele omega-3, care pastreaza corect ritmul inimii, scazand sansele de a suferi un atac de cord. Studiile au mai dovedit si că scad coagularea sângelui, scad presiunea sângelui și mentin vasele de sânge sănătoase, diminuând inflamațiile.
- Verdețuri
Frunzele de salată, spanac, kale, sunt pline de vitaminele A, C, E și K, și au antioxidanți care duc la scoaterea toxinelor din corp. De asemenea, faptul ca are mult calciu, magneziu și potasiu ajuta la pastrarea sănătatii inimii. Potasiul e bun pentru scaderea efectelor de sodiu în presiunea sângelui, impreuna cu magneziu și calciu, care contribuie la relaxarea pereților. Mai mult, verdețurile, precum mare parte din legume, au multe fibre, care contribuie la “taie” din asa numitul colesterol “rau”.
- Avocado
Avocado-ul este recomandat datorita numerosilor acizi grași monosaturați, ceea ce scade atât nivelul total de colesterol cât și colesterolul „rău”, iar colesterolul „bun” se pastreaza la valori normale.
- Uleiul de măsline
Acizii grași monosaturați sunt elemente esentiale pentru dieta mediteraneană si despre care, de altfel, am scris zilele trecute pe acest site, faptul ca pastreaza sănătatea inimii și a creierului, reducand riscul de cancer de sân și crescând longevitatea – este un fapt dovedit de studii. Uleiul de măsline scade presiunea sângelui și nivelului de colesterol „rău” si-l creste pe cel bun.