Unele tipuri de gem și dulceață sunt contaminate. Iată lista APC
Asociația Pro Consumatori, care este o organizaţie de utilitate publică si parte a Organizației Europene a Consumatorilor, a studiat 44 tipuri de gem, dulceaţă şi magiun vandute în cele mai importante structuri comerciale. Studiul este realizat de Campania Națională de Informare și Educare: „Să învățăm să înțelegem eticheta!”.
Campania are rolul de a-i învata pe consumatori să înțeleagă mai bine ce scrie pe eticheta produselor, pentru a alege produsele corecte, din toate punctele de vedere, nu numai al raportului calitate-pret.
Experții APC au studiat in total 18 tipuri de gem, 16 tipuri de dulceaţă şi 10 tipuri de magiun. Mai jos sunt concluziile:
- Dulceaţă de zmeură cu carmin şi aromă de dude!
- Gem de caise cu trei îndulcitori artificiali şi un conservant!
- Unul din două borcane de dulceaţă conţine acid citric!
- 8 din 10 borcane de gem conţin acid citric!
- Gem de caise cu 7 substanţe chimice!
- Gem de fructe de pădure cu efect laxativ!
- Cantitatea de fructe folosită pentru a obţine 100 grame dulceaţă variază între 35 grame şi 70 grame! La gem variază între 40 grame şi 85 grame!
- La unul din două borcane de dulceaţă s-au folosit până la 50 grame fructe pentru a obţine 100 grame dulceaţă!
- Cantitatea de zahăr adăugat din 100 grame dulceaţă variază între 0 grame şi 82,93 grame! Iar la gem variază între 24 grame şi 64,8 grame!
- În cele 44 de produse analizate s-au identificat 10 aditivi alimentari.
Cel mai bine este sa achizitionati fructe romanesti din piata si sa incercati sa va faceti singuri gemul si dulceata.
AICI lista oficiala pe APC.