UE cere românilor să bea mai puțină apă îmbuteliată. De ce?
Uniunea Europeană cere romanilor sa consume mai mult si mai des apă de la robinet, deoarece aceasta obisnuinta ajuta enorm la pastrarea integritatii mediuului inconjurator, precum și ca este mai ieftine pentru tine. Totusi, problema principala este ca parlamentarii europeni au uitat sau nu stiu cat de periculoasa poate fi apa de la robinet in marile orase din tara.
In luna ce va urma, Parlamentul European are intentia de trece si aplica o directivă referitoare la majorarea calității apei potabile de la robinet din toate statele membre UE, ca sa scada cheltuielile îmbutelierii apei minerale și a cantității de sticle din plastic lasate la intamplare, pe jos.
Studiile arata ca romanii fac parte din clasa europenilor care beau cea mai mica cantitate de apă de la robinet, ceea ce, desigur, n-ar trebui sa uimeasca pe nimeni, deoarece conductele din cele mai importante orașe din tara sunt pline de bacterii și diverse substanțe toxice care fac parte din ce ar trebui sa fie “apa potabilă”.
Directiva are rolul de a constrange autoritatile sa aplica in cel mai scurt timp masurile prevazute de actul juridic, pentru a creste încrederea consumatorilor în apa de la robinet.
„Apa de la robinet este ieftină și ecologică. Membrii doresc măsuri precum instalarea de fântâni gratuite în locuri publice – inclusiv centre comerciale și aeroporturi – și încurajarea furnizării de apă de la robinet în restaurante”, mai zic parlamentarii europeni.
Comisia Europeană vrea, deci, sa obtina o reducere a consumului de apă îmbuteliată cu 17%. Pentru consumatori inseamna mai putini bani, iar pentru mediul inconjurator, mai putina poluare.
Eurostat a aratat ca un cetatean european consumă în medie 106 litri de apă îmbuteliată in fiecare an, ceea ce inseamna ca scaderea consumului de apă la sticlă ar putea scadea cheltuielile gospodăriilor din Europa cu 600 de milioane de euro in fiecare an.