Procesul de obtinere a sortimentelor de furaje, în toamnă și iarnă

Presupun ca nu trebuie sa spunem ca este foarte importanta calitatea hranei, atunci cand trebuie sa alegi cu ce-ti “ingrasi” animalele. Ar fi de tinut minte cand o cumparati, criteriul cantitatii si calitatii corespunzatoare, o valoare nutritiva care sa fie direct proportionala cu cerintele fiziologice, care se modifica in functie de fiecare specie, rasa, categorie de varsta sau greutate, sa fie fara contaminari, sa-i fie permis accesul liber la acestea (iarasi, dupa tipul de hranire, dupa numarul de tainuri zilnice, legate de sistemul de crestere si intretinere).

Atunci cand au loc furajele, din cauza unor abateri de la normele de siguranta calitativa a lor, in special pe partea de faze de productie, fabricare, transport si distributie, se pot produce contaminarile “din greseala” ori, chiar, uneori, intentionata a hranei pentru animale, avand efecte extrem de negative asupra sanatatii animalelorr, dar si a sigurantei alimentelor, care apoi vor fi puse pe rafturile retailer-urilor.

De cele mai multe ori, majoritatea motivelor pentru contaminare vin din:

  • factorii de mediu (solul, apa, aerul etc),
  • omul,
  • vegetalele (plante necomestibile, sau cu actiune toxica)
  • utilizarea irationala a ingrasamintelor chimice, a produselor fitofarmaceutice, a medicamentelor de uz veterinar, mucegaiurile si micotoxinele,
  • din manipularea si eliminarea deseurilor
  • animalele, insectele si rozatoarele.

Totodata, pot avea un impact si schimbarile in mod corect a politicilor si strategiilor referitoare la siguranta alimentelor si a furajelor, dar si atitudinile consumatorilor in privinta agriculturii si zootehniei unei tari, avand influente inclusiv pe partea ei economica.

Aceasta stare obliga fermierii si alti agricultori care activeaza in domeniul zootehnic sa aiba parte de opiniile si ajutorul unor specialisti, medici veterinari, ingineri agronomi, zootehnisti, nutritionisti, etc., mai ales in cautarea unor solutii cu privire la problemele de sanatate si nutritie a animalelor.

De aceea, autoritatiile sanitare veterinare, alte autoritati de specialitate centrale sau locale incep la anumite intervale de timp campanii de informare si educare, pentru crescatorii de animale, producatorii de furaje, anumiti operatori, pentru a fi informati si constentizati despre normele generale privind igiena furajelor, cerintele privind siguranta hranei pentru animale, conditiile si procedurile de asigurare a urmaririi furajelor de la producere pana la consum (trasabilitatea), metodologia recoltarii de probe din furaje.

Alte obligatii:

CLICK AICI PENTRU A VEDEA RESTUL ARTICOLULUI

– sa posede documentul de autorizare / inregistrare sanitara veterinara in conformitate cu prevederile Ordinului Presedintelui A.N.S.V.S.A nr. 16 / 2010 si 109 / 2010, cu modificarile si complectarile ulterioare;
– sa respecte conditiilor generale de functionare si igiena conform prevederilor Regulamentului C.E.nr. 852/2004 si a Reg. C.E. nr.183 / 2005;
– sa mentina in stare de igiena instalatiile, echipamentele, containerele, ambalajele si vehiculele utilizate pentru producerea, prepararea, calibrarea, ambalarea, si transportul furajelor si sa evite orice sursa de contaminare a acestora;
– sa respecte sistemele tehnologice de recoltare, transport, depozitare si conservare a furajelor in functie de sortimentele de materii prime utilizate si categoria de animale care beneficiaza de acestea pentru consum;
– sa evite orice contaminare din aer, sol, apa, ingrasaminte, biocide, produse fitofarmaceutice, medicamente de uz veterinar a materilor prime si a sortimentelor de furaje preparate;
– sa asigure sursa de apa potabila care sa fie utilizata atat la procesul tehnologic, cat si la mentinerea starii de igiena si curatenie a personalului si a utilitatilor;
– sa asigure efectuarea actiunilor de dezinfectie a spatiilor tehnologice, a utilajelor si ustensilelor folosite, protejarea spatiilor si a furajelor de insecte si rozatoare prin masuri specifice;
– sa asigure echipamente de protectie sanitara pentru personalul angajat precum si existenta documentelor din care sa rezulte starea de sanatate a acestora;
– sa dovedeasca prin documente calitatea si salubritatea materilor prime, precum si faptul ca acestea au fost achizitionate din unitati sau de la furnizori care au asigurata asistenta de specialitate;
– sa tina la zi evidentele si a inregistrarile, privind intrarile de materii prime in care sa fie inscrise furnizorul, categoria produsului, data receptionarii, cantitatea, precum si celelalte date pentru stabilirea trasabilitati;
– sa respecte programul de autocontrol prin afuirea de probe la laboratorul de referinta si sa respecte recomandarile mentionate in buletinele emise de catre specialisti in cazul unor necomformitati;
– sa gestioneze cu atentie prin antrepozitarea si manipularea separata a deseurilor si substantelor periculoase, in scopul evitarii pericolului de contaminare;
– sa notifice autoritatilor competente suspiciunea sau constatarea unor necomformitati sau abateri de la cerintele de calitate si salubritate privind siguranta furajelor destinate pentru animale si pasari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *