Scrapia s-a împrăștiat în toată țara

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Autoritățile sanitare veterinare nu au anuntat nici pana acum nimic despre bolile care au inceput sa infecteze fermele de ovine din Romania. Scrapia este doar un alt sinonim pentru pesta porcina africana, cu diferenta ca ea afecteaza numai ovinele. Mai pe scurt, daca o oaie este infectata de acest virus, sansele de raspandire la altele este foarte mare. Nu se cunosc remedii, vaccinuri, de aceea, daca o turma de oi a fost depistata cu scrapie, trebuie sacrificata toata de indata.

De asemenea, unii dintre fermieri nu stiu ca achizitioneaza berbeci contaminați cu scrapie sau cu imunitate scazuta impotriva afectiunii si le duc la ferme, de unde contamineaza celalate animale. Asta a fost, de pilda, imprejurarea in județul Mureș, un fermier ne povesteste exact ce s-a intamplat dupa aceea si pierderi imense pot avea fermierii, in urma contaminarii:

Astazi, in mod oficial, exista contaminare în județul Bihor, comuna Paleu, satul Uileacul de Munte, una dintre fermele din aceste regiuni vor fi sacrificate, 2.000 de capete de ovine in total.

“Mi-au spus că-mi iau animalele și le duc. Îmi lichidează toată ferma. Avem multe oi, aproape 2.000. Așa mi-au spus că-mi dau despăgubiri. A fost comisie mare aici, la mine. Eu am animale grozave, nu orice animale. Din rasa Țurcană, oi mari, bâle, oacheșe. De o viață am rasa asta. În urmă cu două luni au descoperit scrapia în ferma mea. Tot am avut cazuri, ba o oaie, ba două și nu le-am dus. După un timp am zis: măi, ce-i cu astea?! Și m-am dus cu un cap de oaie la DSV (Direcția Sanitară Veterinară n.r.). Ce are, domle? Și după aia mi s-a comunicat ce au. Mi-a venit ca un trăznet. Au trimis la București și, iarăși, tot așa. Mi s-a comunicat că a venit rezultatul de la București că e scrapie. Comisia a fost de multe ori la mine în fermă.

Și acum, de câteva zile, au venit cu două jeep-uri pline, două Duster. Nu-i cunosc pe toți, pe unul, doi că fac parte din DSV Bihor. Dar de aproape nu cunosc pe nimeni. Cu greu mă despart de oi, că le am de o viață. Îmi vine să mor! Eu nu pot să trăiesc fără oi, că într-un an îmi trage clopotul. Io am început de la un miel și ăla l-am cumpărat. Mă ocup de oi de când am plecat pe picioare.

Părinții mei or fost săraci. Le-am făcut cu bâta, am fost slugă mult, mult. Nu știu cum a ajuns boala asta că nu am avut…Nu am cumpărat niciun cap. Nici berbeci! Deloc! Am trecut, în primăvară, că noi avem două domicilii, pe lângă turma unuia care a avut boala asta și io numai acolo mă țin cu capul, că de acolo am luat boala asta. Avem și casă pe frontiera cu Ungaria de peste 40 de ani și am și acolo saivan, dar locul de vară e aici, că în câmpie sunt pășunile strâmte și nu putem trăi.” spune crescătorul de ovine Miron Hulea, pentru AGROINFO.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a inceput un program de supraveghere activă a scrapiei la ovine. Problema e ca nu se stie deocamdata cati bani au fost alocati pentru acest program, modalitatile in care se desfasoara si supravegheaza etc. ANSVSA arata o harta cu Romania, conform careia scrapia s-a extins aproape in toata tara. Gri inseamna regiuni cu risc de scrapie, iar verde, sigur (cel putin neoficial).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: