O nouă escrocherie online! Cum îți pot fura banii din conturi infractorii

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Luna trecuta si la inceputul lunii acesteia era foarte cunoscuta teapa cu numerele necunoscute, pe care tot o dau escrocii.Acuma, insa, se pare ca a evoluat in țeapa „Microsoft” și tinerii sunt in principal vizati de aceasta scamatorie.

Țeapa „Microsoft” se aseamana cu cea a „accidentul” , in urma caruia primesti un apel de la un necunoscut, care cere sa-i oferi bani, pentru ca o persoana draga de a ta a suferit un accident grav de masina si are nevoie de operatie de urgenta (sau alte povesti asemanatoare). De data asta insa, infractorii iti cer accesul la PC-ul tau, pentru a-ti fura datele personale.

Temeiul pe care se bazeaza scamatoria sunt falsii angajaţi ai Microsoft. Sub un anumit pretext, iti cer parola de la PC sau alte metode care le permite decriptarea calculatorului. Odata intrati, planteaza viruşi în dispozitivele persoanelor vatamate, pentru a-i urmari si le fura banii din conturi atunci cand vad posibilitatea.

Magda Popescu, avocat Microsoft, a dat un exemplu pentru a intelege mai bine cum ne gasim si cum identificam o astfel de situatie. Numărul este local, iar cu numere necunoscute:

„De obicei, se sună la telefon. Sunt de la Microsoft, am constatat că computerul dumneavoastră are viruşi şi este obligaţia noastră legală să vă sunăm şi acordăm sprijin. Daţi-ne codul de acces, moment în care persoana respectivă are acces la calcualorul victimei”, a spus ea.

De noua escrocherie a fost sesizata si CERT-RO (Centrul de Răspuns la Incidente de Securitate Cibenertică). Plangerile au venit in numar din ce in ce mai mare la institutie, dupa ce oamenii au raportat pacaleli de genul “sunt de la Microsoft”, ulterior realizand identitatea falsa a acestora. Specialiştii CERT-RO ne spune ca numarul de Bucuresti este, de fapt, inexistent si ca nu este in realitate un numar de Capitala:

„S-a încercat panicarea interlocutorului prin chestia asta cu mallware. I s-au arătat anumite mesaje de eroare. Au fost utilizatori care au fost păcăliţi, au plătit sumele de bani cerute, s-a ajuns să le şi retragă bani din conturile respective”, a spus Mihai Rotariu, expert securitate cibernetică, CERT-RO.

In principali persoanele tinere sunt targetul acestora. Explicaţia vine si ea imediat dupa: tinerii cred ca stiu deja destul despre calculatoare, cat sa cunoasca ce e gresit si ce nu e pe net si nu cred ca pot fi ei pacaliti.

Au existat chiar si tentative de vishing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: