Sedentarismul, criminalul silențios

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

”În medie, stăm la birou sau în șezând mai  mult de 14 ore pe zi. Asta înseamnă, de fapt, să fii sedentar”, ne spune de la bun inceput dr. Lucian Galoși, fizioterapeut.

Tot el ne aminteste ca statisticile  dovedesc ca, pe plan mondial, in jur de 1,9 milioane de oameni decedeaza in fiecare an din cauza unor afectiuni produse de sedentarism.

Tocmai asta e problema, nu ne mai dam seama ca, de fapt, putem muri din cauza unui astfel de stil de viata, care ne afecteaza sanatatea si intr-un mod lent, aproape imperceptibil. Studiile din ultimii ani arata ca bolile cardiovasculare au crescut de doua ori ca frecventa la persoanele  care nu intreprind activităţii fizice.

Totodata, sedentarismul creste de 2 ori riscul de deces la persoanelor in varsta. Nu este singura cauza, insa, caci inclusiv depresia, diabetul, cancerul de colon, hipertensiunea arterială, obezitatea sau osteoporoza – toate sunt alte boli care sunt datorate insuficientei de miscare fizica.

Oamenii de stiinta de la Centrul de Cercetare a Activității Fizice și a Nutriției de la Universitatea Deakin din Australia au mers pana intr-atat de departe, incat sa realizeze studii care sa dovedeasca o posibila conexiune si cu bolile mintale si lipsa de exercitii fizice.

Dr. Megan Teychenne, directorul de cercetare al centrului, a spus ca anxietatea și comportamentul sedentar sunt adevarate “popularitati” si ca aparitia lor este din ce in ce mai frecventa pentru societatea noastra de astazi, motiv pentru care au demarat acest studiu.

Oamenii de stiinta si-au pus mintea la contributie, analizand 9 studii care studiau mai ales posibila legătura dintre sedentarism și anxietate.

Ele se refereau la atitudini  sedentare, precum privitul la televizor, navigarea pe internet de pe PC sau alte activitati de acest gen, statul așezat în timpul transportului, la serviciu, dar și perioada petrecuta stând jos intr-o zi.

5 dintre aceste studii au descoperit o conexiune intre aceste comportamente si riscul ridicat de anxietate. Restul studiile aratau ca exista, intr-adevar, si o legatura intre timpul stând jos și riscul de aparitie a anxietatii. Sa nu uitam ca exista si azi alte studii care dovedesc ca 36% dintre elevii de liceu care desfasurau activitati de minimum 2 ore pe zi în fața calculatorului sau a televizorului inregistrau un risc puternic de a fi mai anxioși, in raport de cei care o faceau sub acest prag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: