Berea artizanală se va scumpi
Vremea nu a fost prielnica pentru cresterea culturilor de orz din Canada, tara care este unul din cei mai importanti producători din lume la acest capitol, consecinta negativa directa a acestei intamplari va fi majorarea cheltuielilor şi scaderea marjelor berariilor care fabrica berea din malţul din orz.
Preţurile la orz s-au majorat ritmic dupa seceta de anul acesta, parti considerabile din aceste culturi fiind distruse. Contextul este de asemenea destul de prost, se pregonizeaza ca stocurile mondiale vor atinge cel mai mic nivel din ultimii 35 de ani, din cauza condiţiilor secetoase care au distrus portiuni importante din culturile din Europa şi Australia, berăriile şi distileriile fiind principalii subiecti afectati, deoarece multi dintre ei utilizeaza orzul pentru a produce whisky şi alte băuturi.
„Acest lucru are un impact asupra preţului berii la raft. Marjele de profit se subţiază din ce în ce mai mult”, susţine Brett Ireland, director general la Bearhill Brewing, care deţine patru microberării în regiune Alberta.
Totodata, desi suprafata de creste a orzului s-a marit, vremea proasta din anul acesta a amanat recoltatul în unele locuri din regiunile canadiene, ceea ce va schimba in mod negativ calitatea orzului, ce ulterior este transformata in malţ. In acest conditii, mare parte din recolta a fost folosita drept nutreţ pentru animale, din cauza distrugerilor cauzate de zăpadă, ne mai explica situatia Kevin Sich, director de aprovizionare la Rahr Malting, unul din cei mai importanti procesatori din Canada.
Culturile de orz din UE au avut si ele de suferit, raportandu-se cel mai mic nivel din ultimii şase ani din cauza secetei, producand majorarea cu 30% a preţului pentru orzul utilizat ca nutreţ în ţări ca Germania, în ultimele şapte luni. Consecintele se intind pana in 2019, chiar, si afecteaza mai ales tari precum Franta.
Antreprenorii din acest domeniu din Brazilia sufera si ei, tara care este cel mai important importator mondial de orz utilizaat la producţia malţului, neavand suficienta aprovizionare şi inregistrand preţuri crescande, spun analiştii de la Bloomberg Intelligence.
„Nu există nicio îndoială că această situaţie va duce la creştere preţurilor. Cu siguranţă va însemna costuri mai mari pentru berari”, susţine Peter Watts director la Canadian Malting Barley Technical Centre.