AVANSURILE PE SUPRAFAȚĂ au fost trimise către fermieri
Anul acesta au fost raportate, per total, 855 de mii de cereri unice de plata pentru o suprafata de 9,7 milioane de hectare, ceea ce inseamna cu 250 de mii de hectare mai mult in comparatie cu anul precedent.
APIA a anuntat ca a reusit sa faca plati de 600 de milioane de euro din avansurile pe suprafata pentru mai mult de 500 mii de fermieri, in conformitate cu anuntul facut de Paul Eduard Kmen, director general adjunct al agentiei.
„In anul 2018, incepand cu 16 octombrie, APIA este in plina campanie de plata a avansului pentru cererile depuse in acest an, iar pana la aceasta data am platit peste 500.000 de fermieri cu aproximativ 600 de milioane de euro. Continuam aceasta plata pana pe 30 noiembrie, iar dupa data de 1 decembrie vom incepe plata regulara, adica plata finala care este datorata fermierilor pentru cererile depuse. Incercam sa platim cat mai multi fermieri, in cat mai scurt timp pentru ca ei au nevoie de bani. Ne vom tine de acel calendar prin care am stabilit sa facem plata tuturor subventiilor pana la data de 30 martie 2019 n.r.”, a spus reprezentantul.
Paul Eduard Kmen a mai amintti si faptul ca, in cazul anului precedent, sus-mentionata institutie a facut plati pentru fermieri in valoare de cam 2,8 miliarde de euro, 200 de milioane de euro din acestia fiind numai masurile de piata.
„Pana pe data de 15 octombrie, cand se termina anul financiar, APIA a platit pentru campania din 2017, peste 2,8 miliarde de euro, din care aproape 200 de milioane de euro au fost masuri de piata. APIA plateste aceste sume din trei fonduri: din FEGA, platile directe si sprijinul cuplat pentru sectorul zootehnic si vegetal, masuri de piata si promovarea produselor agricole pe terte piete, din FEADR platim masuri delegate din PNDR pe agromediu, impaduriri si silvo-mediu si masuri de cresterea bunastarii animalelor, iar din bugetul national, platile tranzitorii si alte forme de sprijin”, a mai zis directorul adjunct al APIA.
Fermierii romani au trimis in intervalul 1 martie – 15 mai mai mult de 855.000 de cereri unice de plata pentru o suprafata de 9,7 milioane de hectare, adica o crestere considerabila, cu 250.000 de hectare mai mult in raport cu 2017. Numai in cursul anului precedent au fost trimise 884.464 cereri, pentru o suprafata de 9,545 milioane hectare.