Genetica europenilor descoperită de cercetători
O hartă genetică a Europei creata de cercetatorii europeni ne dezvaluie cat de diferite si imbarligate pot fi originile românilor din secolul nostru, si nu numai a noastra.
O echipă de cercetători au reusit sa gaseasca o modalitate de a realiza o hartă genetică a Europei pentru a explica mai usor asemănările dintre diferite țări, ceea ce arata lucruri interesante. In principal, scopul este de a explica componența genetică a diverselor țări europene dupa haplogrupuri. Un haplogrup este compus din haplotipuri asemenatoarea ce prezinta un strămoș comun. Cat despre haplotipuri, ele sunt, in realitate, niste grupuri de gene pe care un copil le moștenește de la părinte sau mai multi.
Harta pe care am atasat-o mai jos ne arata strămoși comuni de sex bărăbătesc, iar nu pe cei de sex feminin. Trebuie mentionat ca harta aaceasta a mai fost folosita in alte scopuri decat a fost creata, iar, de aceea, trebuie specificat sensul clar al ei, fara a se ajunge la extinderi ale sferei de aplicare. Unii ar spune ca rasele asociate fiecărui haplogrup nu au nicio explicatie științifică, ele fiind numai etnii pe care realizatorul le-a introdus pentru a face lucrurile mai intrigante.
In fine, important de amintit este ca harta dovedeste cat de diversă este zona noastra din Europa in care traim, genetic vorbind, desigur. În România, haplogrupurile R1a, R1b și J reprezinta cele mai des intalnite gene, iar haplogrupul I1b nu este nici el departe de acesti indici. Ce este extrem de interesant este ca britanici sunt mai apropiati genetic de francezi și spanioli decât sunt cu nordicii, pe cand germanii și austriecii, deși sunt acelasi neam, par foarte diferiti genetic.