Distrugem miturile despre cafea
Cu totii stim cate de bun este primul strop de cafea din zi, mai ales cand ne trezim si vrem sa luam micul dejun, ajungem sa credem ca cofeina este indispensabila acestei mese. Totusi, ea are numeroase beneficii, precum si dezavantaje. Daca este consumata corect poate ajuta memoria, creste performanța atletică și poate pastra inima sanatoasa. Altfel, poate crea iritații sau anxietate.
In primul rand este de mentionat ca scade riscul de cancer, creste funcția hepatică și scade sansa de declin cognitiv. Cu toate acestea, nu toate bauturile care folosesc cofeina sunt si benefice, de pilda energizantele, care au continut foarte ridicat de zahar si care fac foarte mult rau organismului.
In general, insa, aceasta substanta creste puterea atletică, memoria și ajuta funcțiile inimii. Prea mult insa afecteaza digestia, metabolismul și inclusiv modul in care privesti mediul in care traiesti, deci optica lucrurilor.
In realitate, mai mult decat un drog, cafeina este cea mai folosita substanta psihoactiva dintre toate, tocmai pentru ca ea afecteaza modul in care vedem lucrurile si modalitatea in care socializam, chiar. Oboseala care intervine in timpul zilei este normala.
Oboseala intervine pentru ca creierul nostru produce de la sine adenozină. Cel mai probabil aceasta substanta este cea care produce somnul. Totusi, cofeina este cea care intervine in acest proces si-l opreste, mai pe scurt, blochează receptorii care-i dau nastere.
Dupa cum deja ti-ai dat seama, daca esti un consumator adevarat de cafea, ea creste puterea de concentrare si te face sa te simti mai bine. Cauza este aceeasi explicatie precum cea de mai sus cu privire la somn si adenozina.