ALERTĂ: Unele fructe și legume din România au fost contaminate!
Tudor Ciuhodaru, care lucreaza in calitate de medic la Spitalul de Urgență din Iași, a devenit o personalitate populara in cadrul internetului, in urma articolele sale ce urmaresc educarea populației în domeniul sănătății. Ultima dintr-o serie de articole de acest gen, vine cu o noua alerta, mai ales pentru parinti:
“Atenție părinți și bunici. Pesticidele sunt otrava din fructele și legumele noastre. Chiar și în cantități mici pot avea efecte pe termen lung asupra sănătății copiilor. România ocupa locul 5 în UE la capitolul consum de pesticide. Pana si europa alerteaza populatia.
Foarte important:
- 1.Efectele toxice depind de doză şi durata expunerii.
- 2. Nu există antidot.
- 3. Tratamentul este doar simptomatic. Esenţiale sunt decontaminarea şi suportul vital.
- 3. Valorile înregistrate nu ar trebui să producă efecte toxice acute în cazul unui consum ocazional dar se pot înregistra reacţii alergice sau iritative.
- 4. Pe termen lung consumul unor astfel de alimente contamintare este susceptibil de a produce cancer, dăuna fertilitităţii şi de a afecta fătul.
- 5. În caz de expunere sau posibilă expunere: sunaţi la un centru de toxicologie sau la 112.
- !!! Atenție:
- 6. Nu uitaţi că fructele se spală corect ţinându-le sub jet de apă timp minim 60 de secunde sau măcar într-un vas cu apă, urmate de clătirea cu apă curată.
- 7. Îndepărtarea cojii fructelor și legumelor ajută la îndepărtarea bacteriilor nedorite și a pesticidelor, care se găsesc în concentraţie crescută în special la suprafaţa alimentelor.
Nu uitati ca:
- 1. Un fruct sau o legumă cu un aspect perfect denotă adesea că a fost tratat cu pesticide. Mai ales în cazul celor transportate pe distanțe mari sau cultivate în extrasezon…
- 2. Lista celor mai periculoase fructe și legume include merele (cu cel puţin un tip de pesticide în 98% dintre mostrele testate) alături de citrice şi căpşune precum și cartofii (!!! conțin cea mai mare cantitate de pesticide dintre legumele testate).
- 3. Printre cele mai sigure și accesibile sunt varza, mazărea și ceapa, porumbul dulce și vinetele.
Fructele și legumele au mai trecut de valorile admise la pesticide:
În 2016 fructele (nectarine, caise) aduse din Turcia au fost contaminate cu pesticide, mai exact cu fungicidul kresoxim-metyl.
În 2013 a fost declanşat Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAFF) datorită a 10 tone de pere şi ardei capia cu depăşiri ale valorilor admise pentru pesticidele Carbendazim, Benomyl şi Formetanat.”