Bătălia finală: iaurt grecesc vs iaurt normal
- Diferenta dintre iaurt grecesc si cel normal
Este foarte probabil ca sursa celor doua sa fie aceeasi, insa mereu va diferi foarte mult aroma si continutul nutritional.
- Iaurt grecesc
Prima data se incalzeste laptele, dupa care urmeaza racirea la o temperatura potrivita pentru fermentare (42-45° C),. proces care precede adaugarea ulterioara a culturilor de bacterii lactice.
Se lasa la fermentat ca bacteriile sa se dezvolte si sa realizeze acidul lactic, laptele se coaguleaza si de aici rezulta iartului obisnuit.
Ca sa treci la producerea celui grecesc trebuie ca, mai intai, din cel obisnuit sa scoti zerul lichid si lactoza, pentru a-i oferi o textura mai puternica.
Prin scoaterea celor doua substante mentionate, iaurtul grecesc isi mentine dublul proteinelor (fata de cel obisnuit), dar are un continut mai mic de carbohidrati, zaharuri si sodiu.
De asta iaurtul grecesc inlocuieste foarte bine alte alimente, la capitolul proteine, aviz deci veganilor.
Astfel, in total el numara 60 de calorii la 100 de grame.
Rezulta, deci, ca are mai multa grasime, in acelasi timp cu reducerea anumitor minerale esentiale.
Este bun inlocuitor si pentru alimentele cu grasime, precum untul, branza topita sau alte uleiuri.
Plus, ca sa nu mai zic, de combinatiile pe care poti sa le faci cu acest iaurt si preparate.
- Iaurtul obisnuit
Acesta, insa, contine excesul de lactoza si zer, care se combina intre ele, fiind exact inversul celui grecesc, avand o textura mai putin groasa.
Contine mult sodiu, zaharuri si carbohidrati.
Din cauza aromelor pe care le introduc in el, pe langa zahar, putem spune ca mai introduc si ceva calorii. In total, acesta are cam 95 de calorii la 100 de grame.
De aceea, la retetele de smoothie-uri si shake-uri de fructe, salate sau sosuri, mereu gasiti un ingredient obligatoriu prezent: iaurtul.