Ce vin alegem pentru masa de Crăciun?
Foarte usor! Conteaza, in primul rand, daca doriti sa cumparati un vin PENTRU consum sau PENTRU delectare! Sa stiti ca e o mare diferenta, atat de pret, cat si de calitate (logic). Apoi, depinde si IN CE MOMEMENT dorim sa-l deschidem, precum şi de CU CINE esti la masa.
„Producătorii scriu pe etichete cu ce fel de mâncare merge vinul respectiv. De exemplu, pentru un peşte gras trebuie un vin alb cu o aciditate mai mare, pentru o salată, fără roşii în compoziţia ei, merge la fel un vin alb, pentru carnea de porc trebuie ales un vin roşu”, ne spune somelierul Sevghin Menan.
Daca ne referim la masa de Craciun (ca tot se apropie), atunci ar trebui sa ne gandim sa debutam cu un vin alb, apoi cu un roze şi, in final, sa turnam o putere de rosu, adica, de fapt, sa urmam etapele corespunzatoare de degustare a unor vinuri (intotdeauna se incep cu albele, altfel nu mai ai cum sa simti dupa gustul celorlalte vinuri daca o iei in sens invers).
„Vinul alb este perfect pentru antreuri şi salate, apoi serveşti un peşte, aici merge foarte bine un roze, iar la friptura din carne roşie se recomandă un vin roşu”, ne mai scrie acesta.
Studiile arata ca o persoana care castiga in jur de 1.500 de lei nu va cumpara in viata lui un vin mai scump de 30 de lei (daca nu cumva este luat pentru o ocazie speciala). Asta inseamna, deci, la noi, consumator ocazional, poate o sticla la o luna sau 3 saptamani.
Totodata, am mai lasat o lista cu recomandarile noastre de Craciun:
- in medie la o astfel de masa ar trebui sa se consume cam 700 de mililitri pentru o persoană de 70 de kilograme;
- nu beti vin si apoi imediat apa, deoarece distruge tot gustul si atributele ei
- temperatura perfecta pentru a bea vinul este 8-10 grade la alb, 10-12 grade la roze şi 16-20 de grade la cel roşu;
- in acelasi timp, sa aveti la indemana si: decantoare, aeratoare
- va recomand paharul de cristal datorita proprietatilor mai bune in raport cu vinul (simtiti diferit aroma ei)