Noul grup parlamentar al lui Adrian Țuțuianu, fostul membru PSD
Fostul presedinte PSD, Adrian Țuțuianu, a cerut in urma cu cateva zile, presedintilor Senatului, sa-i aprobe formarea unui nou grup parlamentar propriu, pe care l-a denumit ”Unirea” si care urmeaza sa fie compus din senatorii care si-au dat demisia/au fost eliminati de la/din PNL, PMP și PSD (independenti). Un singur senator dintre acestia nu a primit aceasta invitatie: fostul președinte al Romaniei Traian Băsescu.
”Nu și-a exprimat intenția”, a spus Adrian Țuțuianu pentru G4Media.ro cu privire la acest ultimp fapt.
”Regulamentul Senatului dă dreptul parlamentarilor să se organizeze în grupuri. Ne dorim să avem create condițiile necesare de a participa la lucrările Senatului: spații corespunzătoare de lucru, personal tehnic, mijloace de transport, timpi de dezbatere, să facem parte din comisii și din Biroul Permanent”, si-a explicat intentia Țuțuianu.
Nu se gandeste deocamdata si la creearea unui nou partid politic.
De asemenea, nu a dat un raspuns clar in momentul in care a fost intrebat despre cum va vota la moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă.
Cererea fostului membru PSD a fost depusa la Biroul Permanent al Senatului, mai exact la Comisia de regulament, pentru a se oferi un punct de vedere cu privire la solicitare.
„În conformitate cu dispoziţiile art. 16 alin. 5 şi 6 din Regulamentul Senatului vă informăm că a fost constituit grupul parlamentar al senatorilor independenţi neafiliaţi denumit ‘Unirea’ şi având următoarea componenţă Adrian Ţuţuianu, Gheorghe Baciu, Vergil Chiţac, Severica Rodica Covaciu, Gabi Ionaşcu, Vasile Lungu, Emanuel Botnariu”, dupa cum se arata in documentul politic.
Liderul proaspatului grup parlamentar ‘Unirea’ este Adrian Ţuţuianu – lider, Severica Covaciu – vicelider, Gheorghe Baciu – secretar.
„În baza dispoziţiilor art. 21 şi 22 din Regulamentul Senatului României, solicităm asigurarea secretariatului tehnic, mijloace de transport şi logistica necesare în vederea desfăşurării corespunzătoare a activităţii”, se mai arată în adresa către Biroul permanent.
Potrivit art. 16 alin. 2 din Regulamentului Senatului, un grup parlamentar poate fi constituit şi poate funcţiona numai dacă are cel puţin şapte senatori, aleşi pe listele aceluiaşi partid, ale aceleiaşi organizaţii a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţe politice sau alianţe electorale.
Alin. 5 al aceluiaşi articol prevede că „senatorii aparţinând partidelor sau organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care nu întrunesc numărul necesar pentru a forma un grup parlamentar se pot afilia altor grupuri parlamentare sau pot constitui grupul parlamentar mixt”, pe cand alin. 6 – „Dispoziţiile alin. (5) se aplică în mod corespunzător şi senatorilor aleşi sau deveniţi independenţi”.