Subvenții pentru culturile de usturoi în valoare de 15 mii de euro

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

 Ganditi-va ca, in toata România, consumul mediu anual de legume pe locuitor e undeva pe la 155 kg (din punctul de vedere al valorii acestora), din care numai consumul de usturoi anual/cap de locuitor trece de 2 kg. In mod cert un numar important…avand in vedere ca ne raportam la intreaga economie nationala.

Motiv pentru care si exista programe de sprijin financiar pentru cresterea culturilor de usturoi, cu un buget de cam 4.650 de lei/hectar (circa 1.000 de euro/ha) statul anuntand schema de minimis prin MADR. Din acest nou an, sumele de bani se ofera pentru o suprafaţa minimă eligibilă de 0,3 hectare. Calculul sprijinului se realizeaza raportat la suprafaţa pe care s-a valorificat cel putin 5.000 kg/ha.

Acest program se aproba anual pentru un interval de 3 ani.

Persoanele care pot depune cerere sunt urmatoarii:

  • producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător,
  • producătorii agricoli persoane fizice autorizate,
  • întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale,
  • producătorii agricoli persoane juridice.

Valoarea totală si maxima a unui sprijin financiar este de 15.000 euro, care se ofera pentru 3 exerciţii financiare.

În ultimii opt ani, tara noastra a inregistrat o scadere de 20% la producţia de usturoi, avand initial 67.000 de tone în 2010, iar acuma 55.000 de tone (in 2018), motiv pentru care importurile au crescut exagerat de mult.

Judeţele principale in care exista culturile de usturoi sunt: Botoşani, Dolj, Iaşi, Mehedinţi, Suceava, Teleorman şi Timiş.

Principalele tari de unde vin importurile de usturoi sunt (cu titlu exemplificativ): Olanda, Spania si  Bulgaria, iar din ţările terţe: China si  Egiptul, mai ales in privinta ultimei, care, in ultimul timp, a luat cu asalt piata romaneasca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: